Ilari Aalto & Elina Helkala: Jatulintarhoja ja hiidenkiukaita. Nuoren arkeologin käsikirja. Atena 2019. 85 s.
Menneisyys ei ole takanamme, se on allamme. Tämän arkeologian periaatteen havainnollistaa hienolla tavalla Ilari Aallon ja Elina Helkalan Nuoren arkeologin käsikirja. Muutamaan kymmeneen sivuun mahtuu uskomaton tietopaketti. Kirja on suunnattu lapsille ja varhaisnuorille, mutta oppimista riittää myös aikuisille. Vai muistatko sinä kuka oli Christian Jürgensen Thomsen tai millainen oli jamnakulttuuri?
Kirja alkaa arkeologisen tutkimuksen periaatteista ja kaivautuu nykyajasta kohti menneisyyttä. Itämeren hylyistä ja keskiaikaisista linnoista siirrytään viikinkimiekkoihin ja pronssikoruihin. Kampakeramiikan ja kalliomaalausten jälkeen hohkaa jääkausi historian loppua eli sen alkua. Juuri tämä sinänsä yksinkertainen rakenneratkaisu, matka nykyisyydestä menneisyyteen, tuntuu tavattoman virkistävältä. Siinä on kirjan keskeinen viehätys. Tietoa kertyy kaiken aikaa, mutta väljä asettelu ja havainnollinen kuvitus antavat sekä kirjalle että lukijalle tilaa hengähtää. Aalto ja Helkala tarjoavat kaikki edellytykset kiinnostuksen säilymiseen.
Jatulintarhojen ja hiidenkiukaiden kansallinen kertomus on vailla kaikkea paatosta; sen menneisyys koostuu tavallisista asioista: arjen esineistä, lasten leikeistä, huussissa käymisestä, syömisestä, työstä ja juhlasta – ja kuolemasta ja haudoista. Kirja näyttää yhtäältä sen, miten paljon muinaisuudesta on saatu selville, toisaalta sen, miten paljon perustuu arvaukseen. Jos historialla on tarjottavanaan opetuksia, tämä kaksijakoisuus voi olla yksi niistä. Teos jatkaa Aallon ja Helkalan tietokirjasarjaa, jonka aiemmat osat ovat aikuisille suunnatut Matka muinaiseen Suomeen ja Matkaopas keskiajan Suomeen.
Vaikka arkeologia on kuin mikä tahansa asia, pääosin arkista puurtamista, tuovat tekijät mukaan myös seikkailullisen aspektin. Tietolaatikoissa kerrotaan monista muinaisuuden ”aarteista”, joita juuri lapset ja nuoret ovat löytäneet. Pari vuotta sitten päiväkotilapset löysivät Vantaan ensimmäisen kuppikallion, rautakautisen kokous- tai kulttipaikan. Kaikki arkeologit ovat sankariarkeologeja – ja tätä kirjoitettaessa on Oulusta juuri löydetty hotellityömaalta Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivanhylky. Menneisyys tapahtuu kaiken aikaa.
Veli-Matti Huhta
Teostyyppi: tietokirjat
Kustantaja: Atena
Onnimanni-numero: 2019/03