Menneisyys on nykyisyyden siemen

Sirpale

Sanna Isto: Sirpale. WSOY 2019. 315 s.

Sanna Isto sai vuonna 2012 Arvid Lydecken -palkinnon esikoisteoksestaan Tinka ja Taika. Sen jälkeen hän on julkaissut useita teoksia lapsille ja nuorille. Nuortenromaani Sirpale sijoittuu Iston kotikaupunkiin Berliiniin.

Lukioikäinen Minja on asunut koko ikänsä samassa vanhassa kerrostaloasunnossa. Hän saa jäädä yksin kotiin koiravahdiksi, kun vanhemmat lähtevät käymään äidin sukulaisten luona Suomessa. Minja uskoo nauttivansa loman aikana vapaudesta ja itsenäisyydestä, mutta hän joutuukin kummallisten tapahtumien pyörteeseen. Seinänraosta löytynyt vanha kahvikupin sirpale siirtää tytön ajassa taaksepäin 1930-luvun loppuun Berliiniin, ajanjaksoon, jolloin kaupungissa sattui pahoja asioita.  Isto ei kuitenkaan mässäile hirveyksillä. Menneisyyden tapahtumat liittyvät huoneistoon, jossa Minja perheineen asuu ja sen aiempiin asukkaisiin.

Lukija voi miettiä, miten asiat olisivat menneet, jos Minja ei olisi käynyt menneisyydessä. Olisiko kaikki sujunut samalla tavalla vai olisiko joidenkin henkilöiden kohtalo ollut toinen? Ainakin Minja ymmärtää, että kaikki se, mitä menneisyydessä on tapahtunut ja jäänyt tapahtumatta, vaikuttaa nykyiseen maailmaan, vieläpä hänen omaankin elämäänsä. 

Minja käy menneisyydessä monta kertaa, mutta aina välillä hän hengailee kaveriensa kanssa, kiertelee kuvaamassa turisteja ja pohdiskelee historian lisäksi myös monia muita asioita. Vaikka ystävät eivät uskokaan aikamatkoja ihan todeksi, Minjan kertomat havainnot kiinnostavat ja hekin osaavat tulkita 1930-luvun tapahtumia.

Sanna Iston romaani on mukaansatempaava ja ajatuksia herättävä. Laura Lyytisen suunnittelema kansi on hauska ja kekseliäs.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: