Matkalla huipulle

9789511342021

Angie Thomas: Mun vuoro (On the Come Up, 2019). Suom. Ilkka Rekiaro, rap-lyriikat Niko Toiskallio. Otava 2020. 397 s.

Yhdysvaltalaisen Angie Thomasin nuortenromaani Mun vuoro kuvaa vaikuttavasti syrjintää, unelmien tavoittelua ja elämää vaikeissa oloissa.

16-vuotias Bri haluaa räppäriksi edesmenneen isänsä jalanjäljissä. Kyse ei ole pelkästä unelmasta, sillä perheen rahat ovat loppuneet.

Bri on luokiteltu koulussa ongelmatapaukseksi kovaäänisyytensä ja taustansa takia. Hän joutuu koulun vartijoiden taklaamaksi. Välikohtaus inspiroi häntä tekemään mustiin kohdistuvia stereotypioita käsittelevän rap-biisin ”Mun vuoro”, josta tulee paikallinen hitti. Musiikkimanageri kiinnostuu Bristä. Kappaleen sanat saavat kuitenkin aikaan myös polemiikkia. Media väittää kappaleen lietsovan väkivaltaa ja paikalliset huumejengit alkavat uhitella Brille. Hän on kuitenkin päättänyt tehdä kaikkensa unelmansa eteen.

Angie Thomas nousi julkisuuteen 2017 rasismia ja poliisien käyttämää väkivaltaa käsittelevällä romaanillaan The Hate U Give, jonka suomennos, Viha jonka kylvät, ilmestyi heti tuoreeltaan. Uutuus sijoittuu samaan Gardenin slummin yhteisöön ja käsittelee samanlaisia teemoja, mutta romaanit kertovat silti eri päähenkilöistä.

Kirja on kirjoitettu suurelta osin puhekielellä. Puhekielen ja kirjakielen ilmaisujen käyttäminen sekaisin tuntuu varsinkin aluksi vähän häiritsevältä. Asiaan vaikuttaa varmasti se, että englannin puhekieltä on hankala kääntää suomeksi. Vähitellen tyyliin kuitenkin tottuu. Niko Toiskallion rap-lyriikan suomennokset ovat onnistuneita ja kuulostavat oikeilta biisien sanoilta. 

Mun vuoro käsittelee hyvin useita vakavia yh­teis­kunnallisia teemoja, kuten rasismia, köy­hyyttä ja huumeita. Se onnistuu yhden perheen kautta nostamaan esiin monia yhteiskunnan ongelmakohtia. Bri kavereineen kohtaa koulussa ja muualla ennakkoluuloja, koska he ovat mustia ja kotoisin slummista. Hänen perheensä on niin pahassa ahdingossa, että ruoka alkaa loppua ja häätö uhkaa. Äiti on entinen huumeaddikti, mikä aiheuttaa yhä kitkaa perheessä. Teos sivuaa myös musiikkibisneksen ongelmia kuten rahanahneutta. Musiikkimaailma on tuttu Thomasille, sillä hän on itsekin tehnyt räppiä.

Sivujuonessa seurataan Brin ja hänen ystäviensä ihmissuhdekuvioita. Bri on ihastunut kaveriinsa Malikiin, mutta ei uskalla tehdä asialle mitään, vaikka onkin muuten hyvin suorapuheinen. Heidän välinsä hankaloituvat. Toinen kaveri Sonny joutuu tasapainoilemaan Brin ja Malikin välissä. Ihmissuhdejuonet tuovat teokseen tarpeellista keveyttä ja huumoria. Henkilöiden välisten kemioiden kuvaaminen onkin kirjan parasta antia. Haasteista ja ongelmista huolimatta Brin ja hänen läheistensä ihmissuhteista löytyy myös aitoa välittämistä.

Kirjaa voi suositella sekä aikuisille että nuorille yläkoululaisista ylöspäin.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: