Maijan tomerat touhut

ihanamaija

Johanna Hulkko & Marjo Nygård: Ihana Maija. Karisto 2018. 24 s.

Päiväkodin tai koulun aloittaminen jännittää sekä lasta että vanhempia. Uuden kynnyksellä voi onneksi hakea tukea vaikkapa aihetta käsittelevistä kirjoista. Parhaimmillaan kirja antaa vastauksia ehkä vielä muotoutumattomiin kysymyksiin ja samalla rauhoittaa vatsanpohjassa lepattelevia perhosia.

Johanna Hulkko on tarttunut tuttuun aiheeseen omaperäisin maustein. Hulkon teksti palkittiin Kariston kuvakirjakilpailussa kunniamaininnalla. Kuvakirjan hurmaavan kuvituksen on tehnyt Marjo Nygård.

Raikasta kierrettä kerrontaan tuo esimerkiksi nonsense-kielen suuntaan silmää vinkkaava hyönteissanasto. Maija nimittäin rakastaa erilaisia öttiäisiä ja vilkkaan mielikuvituksensa avulla hän kuvittelee itsensä välillä jumivainokaista pelkääväksi kirsikkaetanaiseksi ja välillä villisti irvistäväksi himmikiilukaiseksi. Iloisesti hyppelevä äiti taas on ruususiipisirkka ja mukava neuvolan täti on ilmiselvä seinäkultiainen.

Tekstin määrä on kirjassa hyvinkin maltillinen, eikä esimerkiksi päiväkodin aloituskuvioiden systemaattiseen läpikäymiseen ole uhrattu tilaa. Tarina etenee hypähdellen tilanteesta toiseen ilman selittelyä. Myös kohtaus, jossa hiukan pyöreää Maijaa pilkataan ”läskiksi”, loikkaa Maijan rohkean ja raisun puolustautumisirvistyksen kautta nopeasti onnelliseen ratkaisuun.

Tarinan lämmin, jopa unenomainen tunnelma syntyy paljolti Nygårdin värikkään, pyöreitä muotoja suosivan kuvituksen kautta. Camilla Mickwitzin kuvitukset mieleen tuovat hahmot seikkailevat maailmassa, jossa arkitodellisuutta sävyttävät kirjoituspöydän alla rönsyävät rehevät kasvit tai jossa äidin tyytyväisyys onnistuneesta neuvolakäynnistä ilmenee liitelynä päiväkodin yllä.

Komeita ovat etenkin aukeaman yli levittäytyvät kuvat. Yksi suosikeistani on kohtaus, jossa terveydenhoitaja kysyy Maijan lempiruokaa. Pitkä luettelo erilaisista ruoista havainnollistuu hauskasti Maijan vatsasta kohoavilla puhekuplilla. Niihin jokaiseen on kuvattu vedet kielelle heruttavaa syötävää: porkkanoita, kakkupalasia, kirsikoita ja mansikoita.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: