MAGIAA JA VALLANJANOA

9789511318132

Conn Iggulden: Darien. Suolan valtakunta (Darien, Empire of Salt, 2017). Suom. Ilkka Rekiaro. Otava 2018. 384 s.

Takakannen tekstistä: ”Jos pidit Game of Thronesista, Suolan valtakunta on sarja juuri sinulle”. Tunnustan, etten ole tutustunut tuohon sarjaan enkä myöskään Igguldenin kirjoihin.

Conn Iggulden on tunnettu historiaan perustuvista Keisari-, Valloittaja- ja Ruusujen sota -sarjoistaan. Nyt hän aloittaa uuden sarjan Suolan valtakunta, jonka ensimmäinen osa Darien ilmestyi suomeksi.

Alku tuntuu kiinnostavalta: ”Hän oli metsästäjä, tuo Elias Post, taitava sellainen.” Viehätyn kielen taitavasta käytöstä, joka ei näytä Ilkka Rekiaron suomennoksessa väljähtyvän: ”…pitkäsorminen nälkä kurkotti kouransa kylään ja silmäsi vanhoja miehiä, jotka kiikkuivat keinutuolissa takkatulen lämmössä.”

Sinänsä asetelma on niin tuttua monista fantasiasarjoista, että alitajuntani pyrkii tapahtumien edelle: kulkijoita, joita luku luvulta seurataan, osalla maagisia kykyjä, taito kurkottaa ja väistää, taito imeä taikuutta. Pari heistä tavoittelee outoa suola-aavikon aarretta, jolla ilmeisesti tulee olemaan tässä sarjan osassa vielä selviämätön merkitys.

Aikanaan päämääränä on kahdentoista suvun hallitsema Darien. Sen ainoalla valtaistuimella istuu yhden suvun nukkehallitsija, jonka kuolema sysäisi suvut valtataisteluun. Tavoitteet kukistaa hallitsija ja kostaa päätuomarille sotkeutuvat toisiinsa. Seuraa valtaa tavoittelevan sotapäällikön Kuolemattomien armeijan ja sukujen sotiminen, joka saa jyrkkiä käänteitä, kun eri sukujen hallussa olevia taikakaluja käytetään hyväksi.

Mutta onko kyseessä fantasia? Siellä täällä on dystopiaan viittaavia kohtia, luomisen hoitanut aiempi jumala, eräs kalastaja, virret, joita saattoi kuulla syrjäseuduilla…

Odotin, että viimeisellä sivulla on cliffhanger, mutta näin ei käy. Hetken myös ajattelin, että kakkososassa jatketaan muualle ja henkilöt vaihtuvat, mutta lopussa käy selväksi, että erehdyn. Uusi hallitsija on yllättävä valinta, Lady Saletin keinottelun kappale, joka sekoittaa kortit.

Yrsa Rekola

Teostyyppi:
Kustantaja: