Maailmojen välillä

9789513187385_frontcover_final

Sari Peltoniemi: Taivazalan joutsen. Kuvittanut Laura Haapamäki. Tammi, 2016. 236 s.

Sari Peltoniemi on kirjoittanut yhtä aikaa jännittävän ja lämminhenkisen kertomuksen ystävyydestä ja välittämisestä. Laura Haapamäen eloisa kuvitus täydentää tarinaa hienosti.

Miranda, Veera ja Olavi ovat Kielisen kylän koululaisia ja toistensa parhaita ystäviä. He huomaavat, että autiona olleeseen mökkiin on muuttanut joku tuntematon. Mökissä asuu Opri, joka kertoo tulleensa toisesta maailmasta, Taivazalasta, etsimään poikaansa. Vallanhimoinen ja voimakas tietäjä Filimon oli vienyt Oprin pojan mukanaan lähtiessään etsimään avaimenkantajaa, jonka avulla hän pääsisi kulkemaan mielensä mukaan maailmojen välillä. Tällaisen avaimenkantajan pitäisi asua Kielisen kylässä, vaikka kukaan ei ole hänestä kuullut.

Opri kertoo, että Filimon voi esiintyä jonkun toisen näköisenä ja että hän aiheuttaa kaikenlaista pahaa. Lapset huomaavat, että koulussakin asiat ovat muuttuneet. Yläluokkalaiset olivat alkaneet härnätä Olavia tyttöjen kanssa seurustelemisesta, joten Olavi on koulussa enemmän toisten poikien kuin omien parhaitten kaveriensa kanssa. Aikaisemmin ankara mutta reilu rehtori on muuttunut yhä äkäisemmäksi ja arvaamattomammaksi. Entisen hölkkäämisen sijaan hän kulkee vaivalloisesti kepin kanssa. Miranda huomaa myös, että koulun täytettyjen eläinten vitriinissäkin tapahtuu muutoksia, vaikka eläimiä ei nykyisin edes käytetä. Kun kyläläisiä alkaa sairastua suurin joukoin, jotain on tehtävä, mutta mahtavaa tietäjää on vaikea voittaa.

Peltoniemi on onnistunut luomaan hienon kokonaisuuden, jossa realismi ja fantasia yhdistyvät sopivassa suhteessa. Jännittävien tapahtumien vastapainona päähenkilö Mirandalla ja hänen ystävillään on vahvan keskinäisen luottamuksen lisäksi rakastavat perheet ja ympärillä kyläyhteisö, jossa välitetään ja huolehditaan toisista. Loppu on tietenkin onnellinen, vaikka hiukan haikea. Kirjasta jää hyvä mieli.

Taivazalan joutsen on Avaimenkantaja-trilogian ensimmäinen osa. Sarjan kaksi muuta osaa, Allmaan vaskitsa ja Vettenporin simpukka,  ilmestyvät syksyllä 2017.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: