Anniina Mikama: Taikuri ja taskuvaras. WSOY 2018. 415 s.
Mina on menettänyt vanhempansa ja kotinsa. Hän joutuu hankkimaan elantonsa varastelemalla ja yöpymään vanhassa vajassa kaupungin laidalla. Tom on taikuri ja keksijä, joka rakentaa ihmeellisiä koneita. Kun heidän tiensä kohtaavat, Tom tarjoaa Minalle työtä iäkkään professorin avustajana. Sen lisäksi, että Mina kuljettaa professoria kaupungilla pyörätuolissa, hän saa tutustua Tomin rakentamien ihmeellisten koneiden maailmaan ja osallistua taikurin näytöksiin. Taikurien talossa Minalle avautuu aivan uusi maailma ja lisäksi hän saa selville uusia asioita isänsä salaperäisestä kuolemasta.
Mina on ristiriitainen hahmo. Toisaalta hän on tavallinen koulutyttö, jollainen hän oli ennen vanhempiensa kuolemaa. Toisaalta hän on näppäräsorminen ja vikkeläjalkainen taskuvaras, joka tuntee syrjäkulmien hyödylliset oikotiet ja varastetun tavaran kauppiaat. Hän on nokkela ja kekseliäs, mutta taskuvarkaan roolistaan huolimatta enimmäkseen varsin oikeudentuntoinen.
Taikuri ja taskuvaras käsittelee kiinnostavasti myös toden ja epätoden rajoja. Illuusiot, valeasut, elävät koneet − mikä oikeastaan on totta, mikä ei? Mihin kannattaa uskoa? Onko kaikki, mikä ei ole ihan totta, pelkkää valhetta?
Kiinnostavan ja jännittävän juonen lisäksi kirja tarjoaa monenlaista pohdittavaa. Tarina sijoittuu 1800-luvun lopun Helsinkiin, mikä on virkistävä ja kiinnostava poikkeus monenkirjavissa fantasiamaailmoissa. Kirja aloittaa trilogian, jonka toinen osa, Huijarin oppipoika, ilmestyy ensi vuonna.
Merja Leppälahti
Teostyyppi: nuorten romaanit
Kustantaja: WSOY
Onnimanni-numero: 2018/03