LUONTO VAARASSA

9789511315650

Kimmo Ohtonen: Ikimaa − soturin tie. Otava 2018. 335 s.

Kimmo Ohtonen tunnetaan luontokuvaajana ja luonnon puolestapuhujana. Luonto on keskeinen teema myös hänen fantasiatrilogiassaan, jonka Ikimaa − soturin tie aloittaa. Osa ihmisistä haluaisi elää hyvin läheisissä suhteissa luonnon kanssa, mutta toiset haluavat käyttää luontoa vain omaksi hyödykseen ja monet suorastaan pelkäävät luonnon voimia.

Maailman pohjoisimmassa kolkassa Oliverin äiti on kadonnut. Äiti on tullut yhteisön ulkopuolelta, eikä juuri kukaan halua auttaa etsimisessä. Oliverin jakamat laputkin häviävät ilmoitustauluilta roskiin. Oliver on nähnyt unessa karhun, jollaista ei enää pitäisi olla olemassakaan, ja kun hän näkee karhun valveilla, se lupaa viedä Oliverin hänen oikeaan kotimaahansa.

Ikimetsä ja koko maailma on vaarassa, koska ihmisten ja luonnon yhteys on katkeamassa. Vallanhimossaan Aarniolan kuningas on halunnut rikkoa ihmisten yhteyden klaanieläimiin. Nykyään vain susien klaani on jäljellä. Metsänvartijan tytär Kalla opiskelee soturikoulussa. Hänen on oltava kurssinsa paras, että hän saisi valita tulevan elämäntehtävänsä. Hänestä täytyy tulla metsänvartija, jotta hän voi pelastaa susien lauman. 

Ikimaa − soturin tie käsittelee uskollisuutta ja ystävyyttä, vallanhimoa ja petosta. Keskiössä on ihmisen ja luonnon yhteys, mikä on tärkeä osa kirjan fantasiaa. Päähenkilöt Oliver ja Kalla tuntuvat läheisiltä ja aidoilta. Tapahtumat ovat jännittäviä ja juoni mukaansatempaava. Kirja on trilogian avausosa, joten ratkaisuja ei vielä löydy, mutta kiinnostuneena jään odottamaan jatkoa.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja: