Leikkaa & liimaa -runoutta

9789510431023_frontcover_final

Kaisa Happonen & Karri Paleface Miettinen: Revi se. Valokuvat ja piirrokset Laura Mendelin & Daniel Špaček. WSOY 2018. 116 s.

Räppäri Paleface ja kirjailija Kaisa Happonen ovat yhdessä taitavien kuvittajien kanssa luoneet nuorille runokokoelman, joka toimii myös helppona kirjoitusoppaana runouden maailmaan.

Tekniikka on simppeli: kirjaimia tai kokonaisia sanoja on leikelty lehdistä, kirjojen sivuja on mustattu koostaen runoja satunnaisista sanoista tai luotu hakukonerunoutta Googlen avulla.

Tällaisessa proseduraalisessa runoudessa runon välineellä ja sen tekotavalla on vähintään yhtä suuri, ellei jopa suurempi merkitys kuin runon sisällöllä. Menetelmä on siis tässä tapauksessa merkki, joka tulisi ottaa huomioon runojen tulkinnassa.

Jo teoksen nimi viittaa jonkinasteiseen kapinallisuuteen. Paperin repiminen voi olla tapa katkoa vertauskuvallisia kahleita ja kokea tietynlainen vapautuminen. Runot käsittelevät monesti yhteiskunnallisia ja poliittisia teemoja, kuten rasismia, syrjäytyneisyyttä ja ympäristön tilaa, mutta myös niinkin jokapäiväisiä tunteita kuin yksinäisyyttä, surua ja ahdistusta.

Vaikeista aiheista huolimatta teos pysyttelee valoisalla puolella. Nuorissa nähdään toivo, jonka avulla on mahdollisuus taistella. Tämä käy ilmi Happosen runosta, jossa sanoista ”muuri” ja ”teräspalkit” rakennettu raja on rikottu poikittaisella tekstillä: ”Toivo on / työntänyt kätensä / muurin läpi / nyt voi koskettaa”. Runon viimeistä säettä on vielä korostettu leikkaamalla se vaaleanpunaisesta paperista.

Teoksen ote on voimaannuttava. Se kannustaa lukijaa ottamaan sanat omakseen, näkemään niiden taakse ja hyödyntämään niitä oivaltavasti ja vaikuttavasti. Kirjan ympärille on pyritty luomaan somekuhinaa kannustamalla nuoria kirjoittamaan omat revityt runonsa ja jakamaan ne julkisesti Instagramissa. Oleellinen osa kokonaisuuta ovat myös piirroskuvat ja valokuvat, jotka käyvät vuoropuhelua runojen kanssa.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: