Latautuneita kohtaamisia

Yöuinti

Terhi Rannela: Yöuinti ja muita novelleja.
Otava 2022. 112 s.

Yläkoulun äidinkielen ja kirjallisuuden opettajat ilahtuvat jokaisesta uudesta nuorille sopivasta lyhytproosakokoelmasta. Vaikka niistä ei välttämättä aina löydykään Decameronen klassisen Haukkatarinan kaltaista avainkohtausta analyysiä varten, niin novellien kompakti mitta tasa-arvoistaa lukemista, kun lukutaidoltaan keskenään erilaiset oppilaat voivat yhdessä käsitellä samaa tekstiä.

Rannelan kymmenen vuotta sitten ilmestynyt Yhden promillen juttuja on yhä ajankohtainen ja lukemaan
koukuttava teemakokoelma päihteistä. Syksyn uutuuden Yöuinti ja muita novelleja punaisena lankana ovat erilaisista perhetaustoista tulevien nuorten suorituskeskeinen arki ja ihmissuhteisiin liittyvät paineet.

Terhi Rannelalla on erityinen taito tuoda rankkoihinkin aiheisiin ripaus huumoria. Eetu jännittää lähestyvää merkkipäivää: kuinka pitää huomioida kokonaisen kuukauden jatkunut seurustelu? Melina rahoittaa kallista makuaan aikuisen miehen, Maxin, avulla, kunnes raja tulee vastaan. Jennyn päihderiippuvainen äiti saa häädön ja tytär pakenee lastensuojelua kerrostalon häkkivarastoon. Kuuro Aaro kohtaa pohjoisen retkeilykeskuksessa Pajun, ja nuoret löytävät nopeasti yhteisen taajuuden.

Novelleissa nuorten tiet risteytyvät ja lukijalla on näin mahdollisuus tehdä myös omia tulkintoja
mutkikkaista suhdeverkostoista.

Päivi Heikkilä-Halttunen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: