Lasten ääni kuuluviin

Tarinataikurit

Katariina Vuori: Tarinataikurit. Sanataideharjoituksia lapsille. Lasten Keskus 2020. 87 s.

Majava tekee patoja. Tekeekö se myös kattiloita? Aurataanko kurkiauralla kurkia? Muun muassa näiden kysymysten avulla lähdetään saalistamaan tarinoita Katariina Vuoren sanataideoppaassa, joka on inspiroiva luovan ajattelun lähde niin varhaiskasvatukseen, perusopetukseen kuin koteihinkin.

Harjoitukset perustuvat laajaan tekstikäsitykseen ja ne harjaannuttavat sekä luovaa ajattelua että monilukutaitoa. Mistä tahansa voi taikoa esiin tarinan, jonka voi jutustella, aistia, piirtää, askarrella tai liikkua. Millainen on sateen laulu? Miten aakkoset jumpataan?

Koska tämän tarinaoppaan harjoitukset eivät perustu kirjoittamiseen eivätkä välttämättä sujuvaan kielitaitoonkaan, voi tehtäviä soveltaa kaikenikäisten ja -kielisten kanssa. Harjoitusten yhteydessä on myös hyödyllisiä vinkkejä erilaisten ryhmien kanssa toimimiseen.

Vuori on monipuolinen kirjoittamisen ammattilainen, ja tässä teoksessa näkyy erityisesti hänen kokemuksensa kirjallisuusterapian ohjaajana. Omiin vahvuuksiin perustuvat esitykset, rohkaisupuheet koivunlehdelle ja itsestä kertominen kehonosien kautta voimaannuttavat pieniä ja isompiakin tarinataikureita.

Esipuheessa korostetaan, että ”Oman tarinoinnin kautta lapsi tuottaa meille tietoa itsestään ja tavasta, jolla hän maailmaa tarkastelee. Nämä ovat hetkiä, jolloin aikuisen kannattaa höristää korviaan”. Tähän kiteytyy koko teoksen filosofia. Lasten ääni on tärkeä ja se saa ja sen pitää päästä kuuluviin.

Monet kirjan harjoituksista antavat lapselle mahdollisuuden ottaa kantaa asioihin ja harjoitella oman mielipiteen muodostamista. Millainen olisi täydellinen eskari? Millainen olisi lapsen käyttöopas aikuisille? Monissa harjoituksissa myös kehitetään lapsen omanarvontunnetta tekemällä yhdessä jokin konkreettinen tuotos: esitys, näyttely tai vaikka tietokirja.

Maija Hurmeen raikas kuvitus havainnollistaa harjoituksia ja antaa sytykettä mielikuvitukselle. Kun kirja tupsahti postiluukusta, nelivuotias lapseni tutki kuvia innoissaan. Hän alkoi heti taikoa kirjasta tarinoita, ja onpa unelmien merenneitopäivä saanut jo useita jatko-osiakin.

Jaana Ristimäki 

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: