Kurkistus modernille maitotilalle

Irina ja Nailon Piit Yllättävä päivä maitotilalla.

Katja Mahal & Juha Laitalainen: Irina ja Nailon Piit: Yllättävä päivä maitotilalla. Piirrokset Piia Tuominen. Lähikirjat 2020. 58 s.

Suomen lehmistä suurin osa elää Vaasan, Oulun ja Joensuun kolmiossa. Maidonjuojilla ei välttämättä ole minkäänlaista kosketusta lehmiin, saati maidontuotantoon. Siksi tämä lasten tietokirja ansaitseekin erityistä huomiota.

Koulututtyö Irina harrastaa ratsastusta, mutta ratsuna hänellä on lypsylehmä Nailon Piit! Irina asuu isovanhempiensa rakentamassa talossa ja pyöräilee kouluun. Nailon Piit ja sata muuta nautaa asuvat uudehkossa navetassa.

Kirjassa eletään kevättalvea ja kesän odotus on jo vahvasti läsnä. Katja Mahalin teksti on syntynyt Juha Laitalaisen aurinkoisten valokuvien innoittamana. Valokuvat dokumentoivat lehmien elinoloja nykynavetassa, mutta havainnollistavat myös maidontuottajien työtä ja tilaympäristön lapselle tarjoamia mahdollisuuksia. Piia Tuomisen piirroskuvat tunnistamattomista, mutta sympaattisista elukoista viehättivät kovasti viisivuotiasta kanssalukijaa.

Tekijät tarjoilevat vankkaa lehmätietoa, joka kiinnostaa monen ikäisiä lapsia ja nuoria. Pieni tiivistäminen olisi ollut tekstissä paikallaan, vaikka kaikkea ei toisaalta tarvitsekaan lukea sanasta sanaan.

Aihepiiriä on myös tietoisesti rajattu: esimerkiksi eläimen kuolemaan viitataan vain uuden vasikan syntymän yhteydessä. Lukijalle tulee selväksi, että emäntä suree menetettyä vasikkaa. Karjan hyvinvointia seurataan tarkasti ja tämä konkretisoituu myös Irinan ratsastusharrastuksen yhteydessä. Lehmillä ratsastaminen on harvinaista, vaikka aikaisemmin nautoja onkin käytetty juhtina. Tästä muistona on Hämeen Härkätien nimi.

Mari Taneli

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: