Kuonokkaita ja hännäkkäitä

9789513188313_frontcover_final

Juha Laaksonen ja Riku Lumiaro: Utelias kettu ja muita nisäkkäitä. Tammi 2016. 224 s.

Maantieteilijä ja toimittaja Juha Laaksonen on paitsi luonto-ohjelmien vetäjä myös tuottelias ja monipuolinen tietokirjailija. Niinikään Riku Lumiaro on petotutkija ja tietokirjailija. 1000 ilmiötä Suomen luonnosta -kirjasarjan toisen osan nimi on Utelias kettu ja muita nisäkkäitä.

Tekstit ovat lyhyehköjä, sivun mittaisia ja siten toimivia. Joskus taas juttu kuitenkin jää juureensa ja herää uteliaisuus ja tiedonhalu jatkokertomukselle. Mutta kyllä Laaksonen ja Lumiaro eläviä ja hauskoja tarinankertojia ovat. Erityisesti jää mieleen esitys, varoittavakin sellainen, siilin ja syöttäjän suhteesta, minkä seurauksena pikku piikkipallero ei enää kykene kääriytymään kerälle…

Kuvat kirjassa ovat upeat. Mutta varsinkin tummalla pohjalla oleva pieni fontti tuottaa mummo­ikäiselle lukijalle haastetta. Kaipasin myös selitystä joillekin käsitteille kuten kapi, kammi, suurpeto, kuvaushaaska. Niin ikään ilmiöiden esittelyille olisin toivonut jonkinlaisia ylärakenteita, nyt tuntui, että toistoja toisinaan oli.

Ymmärrän, että Juha Laaksonen mielellään kehottaa vanhempia viemään jälkeläisiään kuusten katveeseen.  Mutta lähetän hänelle myös vastaterveisiä: entisenä nuoremman siitepölyallergisen lapsen autottomana yksinhuoltajapuistolukutoukkaäitinä tiedän, että syitä metsään menemättömyyteen on monia.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: