Kun sota pelottaa

malaki

Sari Koivukangas:  Malaki pelkää sotaa. Terapeuttinen lastenkirja. OK-kirja 2016.

Malaki pelkää sotaa -kuvakirja käsittelee lasten tunteita. Malaki-apina näkee sotauutisia, jotka herättävät hänessä pelkoa. Tilanne on tuttu monessa perheessä. Miten kertoa lapselle maailman tapahtumista, väkivallasta ja sodista, joista uutiset raportoivat päivittäin. Kirjassa vanhemmat ovat onneksi läsnä ja keskustelevat lapsen kanssa, mitä sota on ja mitä on pelon takana.

Sari Koivukangas kertoo hauskan apinaperheen arjesta. Malaki kiusaa välillä pikkuveljeään, tuntee mustasukkaisuutta, kun äiti hoivaa Tempura-veljeä. Malaki mököttää, eikä suostu syömään. Tunteet vaihtuvat, kun Malaki katsoo isän kanssa sotauutisia. Yhteinen hetki isän kanssa on tärkeä, mutta ei poista pelkoja. Vasta viisaasti keskustellen selviää, että oikeastaan jokainen käy sisällään sotaa tunteiden kanssa.

Koivukangas tuo käyttöön psykoanalyytik­ko Norberto Keppen uuden analyyttisen tri­lo­gian metodin, jossa yhdistyvät tiede, filosofia ja teologia. Yksilötasolla se tarkoittaa tunteen, ajatuksen ja toiminnan yhdistämistä, mikä puolestaan johtaa täyteen tietoisuuteen. Kun Malaki ymmärtää tunteensa, hän pystyy toimimaan positiivisesti eli voittaa negatiiviset tunteensa.

Kirjassa suhtaudutaan ymmärtävästi pelon ja kateuden herättämiin tunteisiin ja ohjataan hyvää rakentavaan toimintaan. Apinalapset askartelevat Stop sodalle -rintamerkkejä, joita jakavat naapureillekin. Koivukangas soveltaa oivaltavasti Keppen sisäistämistekniikkaa, jossa ulkoisen maailman tekijöitä peilataan henkilön sisäiseen maailmaan. Tavoite on tuntea itsensä paremmin ja tiedostaa, mitä itse heijastaa ulkoiseen maailmaan ja toisiin henkilöihin. Malaki rauhoittuu vasta, kun havaitsee ja hyväksyy sisäisen sotansa.

Koivukankaan kuvitus on puhutteleva. Ilmeikkäät apinalapset sopivat hyvin tunteiden tulkeiksi. Teos soveltuu erinomaisesti lapsiperheille, sillä se sisältää faktatietoa, haastatteluja ja otteita Keppen teoksista, joista on hyötyä vanhemmille. Myös päiväkodit ja koulut voivat käsitellä kirjan avulla ajankohtaisia asioita. Kirja perustuu STOP Maailman Tuhoamiselle -yhdistyksen puheenjohtajan psykoanalyytikko Claudia Pachecon haastatteluun sodasta. Sen tarkoitus on auttaa lapsia käsittelemään pelkoaan.

Sirpa Kivilaakso

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: