KUINKA TEHDÄ OIKEIN?

9789512364176

Laura Suomela: Silmänkääntötemppu. Karisto 2018. 208 s.

Laura Suomela on tullut aiemmin tutuksi varhaisnuorille suunnatusta seikkailullisesta Säpinät-sarjasta. Niissä ihastutti erityisesti letkeästi punottu juoni ja taitavasti kuvattu esimurrosikäisten maailma. Samalla luontevuudella Suomela onnistuu nuortenromaanissaan Silmänkääntötemppu uppoutumaan lukiolaistyttöjen mielenmaisemiin.

Alma ja Sofia ovat olleet erottamattomia ystäviä pienestä saakka. Ystävyys joutuu koetukselle, kun Alma näkee vahingossa jotakin sellaista, minkä tietää satuttavan Sofiaa. Niinpä Alma päättää salata tietonsa ja yrittää hänelle kuulumattomaan asiaan sotkeutumalla kääntää kaiken parhain päin.

Salailu, välttely ja lukiokaveri Sampan kanssa käynnistetyt salamyhkäiset ja arveluttavat toimet ajavat Almaa erilleen Sofiasta ja sielunsiskojen välille kasvaa näkymätön muuri. Lopulta kaikki tietysti paljastuu, mutta mikään ei palaa enää ennalleen.

Suomela sukeltaa tiheätunnelmaisessa kerronnassaan syvälle teinitytön mieleen. Yksityiskohtaisesti kuvatut ajatuskulut ja tunteiden liikehdinnät päästävät lukijan hyvin lähelle tarinan kertojana toimivaa Almaa. Nuoren ihmisen ehdottomuus, oikeudenmukaisuuden kaipuu sekä tuskallinen tasapainottelu rehellisyyden ja teeskentelyn tai suoranaisen valehtelun välillä välittyvät tarinasta voimakkaasti. 

Silmänkääntötemppu tarjoaa jännittäviä juonenkäänteitä, mutta myös hallitun kasvutarinan. Alma oppii kivuliaiden vaiheiden kautta, miten tärkeää on omilla jaloilla seisominen, rehellisyys ja vastuunottaminen omista sanomisista ja tekemisistä. Kovin raastavaa tai rankkaa Almalla ei kuitenkaan missään vaiheessa ole ja omalta – tylsältä ja tavalliselta – perheeltäkin tyttö saa hienovaraista tukea.

Ystävyyden lisäksi tarinassa kipuillaan myös seurustelusuhteiden vuoksi. Alma saa rakkaudentunnustuksen, johon hän ei voi vastata samalla tavalla, sillä oma sydän on muualla. Tyttö on kuitenkin oppinut jo jotain ja hoitaa tilanteen tyylikkäästi.

Mukava lisäbonus on eloisasti ja tunnistettavasti kuvattu Tampere.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja: