Koululaisen mainio kasvikirja

9789510439142_frontcover_final

Päivi Kaataja: Hemulin kasvio. Tekstisitaatit Tove Jansson. Kuv. Tove Jansson ja Anni Pöyhtäri. Asiantuntija Iiris Kalliola. WSOY 2019. 112 s.

Kesän koko vihreys tulvahtaa vastaan kirjasta, jossa Tove Janssonin Muumi-kirjoista tuttu, kasveja harrastava Hemuli opastaa tunnistamaan, keräämään ja prässäämään niitä ikiomaksi kasvioksi.

Kasvien lajikuvaukset ja tyyppipiirrokset on yhdistetty Janssonin muumitarinoiden alkuperäisiin kuvituksiin ja tekstiotteisiin. Hemulin kanssa kuljetaan metsissä ja niityillä, rämmitään rannoilla ja poiketaan pihoihin. Vivahteikas teksti esittää täsmäkäsittein lajien tuntomerkkejä ja ekologiaa liittäen mukaan myös moniaistisia arkihavaintoja. Kasveista nousee esille hyödyllisiä, myrkyllisiä ja erityisen kauniita lajeja sekä toisiaan muistuttavia kasvipareja.

Lajiesittelyjen lomassa käsitellään elävän luonnon keskeisiä toimintoja kuten yhteyttämistä, pölytystä ja ravintoverkkoja. Hemulin opastamana huomio kiinnittyy kukkien yksityiskohtiin ja kauneuteen. Tutuista kasveista kehkeytyy näin kasvuympäristönsä ja luokitteluyksikkönsä edustajien lisäksi myyttisiä merkityksiä sisältäviä, kiehtovia kumppaneita.

Kuvissa seikkailee monia tuttuja Janssonin luomia muumihahmoja. Anne Pöyhtärin lajipiirroksissa kasvien väritys ja olemus toistuvat luonnollisina ja eloisina. Riikka Turkulainen on taittanut kuvat ja tekstit loogisen kauniiksi kokonaisuudeksi.

Vähäisiä epätarkkuuksia kuten pihatattaren luokittelua on helppo päivittää. Tutustuin kirjaan pdf:nä, ja siitä löytyi vielä eroja sisällysluettelon ja edempänä avautuvien lukuotsikoiden välillä. Kaikkien huutomerkkien tarpeellisuus on jo makuasia.

Tämä mainio kasvikirja sopii erityisesti alakoululaiselle, joka kokoaa omaa, koulun opetussuunnitelmaan kuuluvaa kasviotaan. Siitä voi olla iloa myös yläkoululaiselle. Pienimmät voivat hyötyä siitä katselukirjana, jonka sisältö avautuu aikuisen avulla. Faktan ja fiktion mosaiikki sisältää yksityiskohtia, jotka viehättävät jopa aikuista.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: