KIUSAAMISESTA OSOITTELEMATTA

9789512363315

Hanna van der Steen: Senttu ja isosedän haamu. Karisto 2018. 190 s.

Senttu ja Bubba ovat luokkatoverit ja parhaat kaverukset. Kerran he löytävät yllättäen Sentun kodin ulkorakennuksen vintiltä Aatun, joka on aave, isosedän haamu. Aatu on torkkunut ullakolla jo ainakin sata vuotta ja on hyvin innokas lähtemään liikkeelle. Bubba keksiikin heti suunnitelmia, joissa näkymättömästä ja seinien läpi kulkevasta aaveesta voisi olla hyötyä. Aatulla on tosin kiusallinen tapa soitella hyvin epävireisesti ja kuuluvasti näkymättömiä soittimiaan.

Kirjan keskeinen teema on kiusaaminen. Sentun ja Bubban kanssa samalla luokalla on Sentun mielestä hurjan söpö ja kiva Marianne, jota kaksi poikaa kiusaa. Mariannelta on helppo siepata tavaroita, koska hän ei pyörätuoleineen pääse nopeasti perään. Rehtori toteaa, ettei pysty puuttumaan siihen, mitä koulun ja kouluajan ulkopuolella tapahtuu, eikä kiusaajan isä suostu edes kuuntelemaan. Senttu ja Bubba, Aatu apunaan, yrittävät keksiä keinoja kiusaamisen lopettamiseksi. Samalla käy selväksi, että oikeastaan kuka tahansa voi joutua kiusaamisen kohteeksi. Myös isosedän haamulla on kiusaamisesta omat, katkerat kokemuksensa.

Kirjassa kukaan ei ole pelkästään hyvä tai paha, ja joskus hyväkin tarkoitus voi tuottaa ikävän lopputuloksen. Lasten lisäksi myös aikuiset ovat keskenään erilaisia. Juonitapahtumien ohella käydään läpi monenlaisia perhekuvioita ja elämänkohtaloita, mutta missään kohdassa kenenkään erilaisuutta ei varta vasten alleviivata. 

Senttu ja isosedän haamu on vauhdikasta arkipäivän seikkailu fantasialla ja huumorilla höystettynä. Vaikka se käsittelee vakavia asioita, se ei missään kohdassa ole osoittelevan opettavainen, vaan hauska ja viihdyttävä. Kirja aloittaa uuden sarjan.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja: