Kiehtovasti eliökunnan kehityksestä

9789510449004_frontcover_draft

Anna Claybourne: Ihmeellinen evoluutio – Elämän tarina (Amazing Evolution – The Journey of Life, 2019). Kuv. Wesley Robins. Suom. Ville Viitanen. WSOY 2020. 80 s.

Tämän kirjan olisin halunnut repiä esiin lahjapaperista kymmenvuotiaana. Olisin kohdannut outoja eliöitä, ahminut niiden värikylläistä monimuotoisuutta, ihmetellyt luonnonvalintaa ja makustellut uusia käsitteitä setä Darwinin juttusilla.

Kirjan imu pätee yhä, sillä se on kertomus elämän kehityshistoriasta maapallolla, tutkimusmenetelmiin kietoutuneena. Neljässä jaksossa käsitellään eliöryhmien kehityshistoriaa, alan tutkimusta, nykypäivän evoluutiota sekä erikoistapauksia. Hyödyllinen sanasto ja kattava hakemisto päättävät kirjan. Informaatiota annostellaan käsitteiden ja ilmiöiden aukeamina, esimerkiksi sukupuutto, lentokyky tai koiran kehitys sudesta.

Ansiokasta on evoluutiokäsityksen aukkojen ja muuttuvuuden avaaminen. Kun tietomme muinaisista eliöistä ovat repaleisia ja perustuvat usein osanäytteisiin, täydentävä uudet fossiililöydökset ja tutkimusmenetelmät jatkuvasti kokonaiskuvaa. Myös lajien luokittelun horjuvuus tuodaan ilmi.

Tuottelias lastenkirjailija Anna Claybourne esittää tosiasioita ja niiden tutkimusta prosessina sekä laajentaa katsantoa paleontologiasta ekologiaan ja alueellisuuteen. Humanismitausta tuo kuitenkin haasteita biologisen perustan selityksiin, käsitteiden määrittelyyn ja asiatarkkuuteen. Lapsilukijoita tällaiset tuskin häiritsevät, heille riittää kirjan kiehtova tunnelma, jota kannattelee Ville Viitasen sujuva suomennos.

Wesley Robinsin eloisat piirrokset vahvistavat tarinan vetovoimaa. Hänen lepakkonsa liihottavat, kalmarinsa kurottelevat ja anatomiakuvansa paljastavat eliöiden sisärakenteen. Erityisen monimuotoisia ovat ihmiset edeltäjineen, ja joukossa on myös naaraita perinteisen urosvetoisen evoluution sijaan.

Runsaasti informaatiota sisältävä kirja tuo alakoululaiselle tai esiteinille iloa kotona, koulussa ja kirjastossa. Lapset, jotka janoavat koulukirjoja syvällisempää tietoa voivat esitettyjen käsitteiden turvin hakeutua eteenpäin ihmiselle ainutkertaisen, kirjoitetun tiedon lumomaailmassa.

Ilta-Kanerva Kankaanrinta

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: