Kesytetty pelko

9789512364152

Johanna Venho & Hanneriina Moisseinen: Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa. Karisto 2018. 32 s.

Moni on tehnyt yhden päivän romaanin, mutta Johanna Venho on kirjoittanut yhden tunnin kuvakirjatekstin. Kariston rohkeusaiheisen kirjoituskilpai­lun voittanut Kaksi päätä ja kahdeksan jalkaa tapahtuu alakoulun äidinkielen tunnilla.

Amir istuu pulpetissaan ja hänen vatsaansa koskee. Opettaja Tanja haluaa kaikkien kirjoittavan runon, jossa on riimit. Amir ei tiedä mikä on riimi ja on ihan hukassa: ”En osaa suomea, en osaa runoa.”

Tilannetta ei helpota, että opettaja lukee virikkeeksi outouksia vilisevän Onnimanni-lorun, jossa ei edes ole kunnon riimejä.

Venho kuvaa niukoin lausein Amirin tuskaa ja poukkoilevaa mieltä, jossa risteilevät kotoiset ja vieraat asiat, kulmikas suomen kieli ja oma soljuva äidinkieli. Kun opettaja kehottaa lapsia keksimään runoonsa jonkin otuksen, Amirin mieleen tulee laatikkomainen hahmo, josta kuuluu kolinaa ja paukahtelua – niin kuin suomen kielestä. Otuksen nimi Hauf, joka merkitsee pelkoa, muuttuu kuitenkin opettajan korvissa Hauksi, ja hyvää tarkoittavasta kannustuksesta tulee ymmärtämättömyyttä.

Amir piirtää kuvan mustasta kaksipäisestä ja kahdeksanjalkaisesta Haufista, joka on pelotellut häntä jo kotona, mutta saa kirjoitettua vain muutaman sanan. Luokan kello raksuttaa piinaavasti. Tunnin lopulla opettajalle kuitenkin tulee oivallus: hän tajuaa että Amirilla on päässään runo. Rohkaistuna poika voittaa pelkonsa ja esittää sen kaikille.

Hanneriina Moisseisen hieno kuvitus tuo kirjaan paljon lisää. Se vangitsee sekä luokkahuoneen realismin että Amirin sisällä vallitsevan kulttuurisen sekamelskan matikoineen ja maitopyörineen. Kuvat kysyvät, miten sovittaa samaan elämään potkukelkat, kanteleet, päähuivit ja kukkakupit ja erilaiset kielet. Intensiteettiä lisäävät valoisuuden vaihtelut ja tehokkaat lähikuvat esimerkiksi Hauf-piirroksesta ja äidin huolekkaista silmistä.

Pelkästään toiskulttuurisen­ kokemuksena tätä kirjaa ei kannata lukea. Yhtä lailla se puhuttelee ja rohkaisee jokaista jännittäjää ja uuden opettelijaa, taustasta riippumatta ja ikärajoihin katsomatta.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: