Eva Frantz: Osasto 23 (Hallonbacken, 2018). Suom. Anu Koivunen. S&S 2019. 139 s.
Mikä voisi olla suurempi todiste lapsen selviytymiskyvystä kuin kertomus köyhästä ja sairaasta 12-vuotiaasta tytöstä, joka päihittää kieroutuneen hoitajansa? Asetelmasta tulee vielä pelottavampi, kun ne, joiden kuuluisi hoitaa lasta, haluavatkin tuhota hänet.
Eva Frantzin varhaisnuortenromaani sijoittuu 1920-luvulle. Päähenkilö Stiinan isä on kuollut kansalaissodassa Tampereella. Perheen äiti on jäänyt sinnittelemään kuuden lapsen kanssa Helsingin Punavuoreen. Keuhkotautia sairastavan Stiinan elämä muuttuu täysin, kun hänelle tarjotaan mahdollisuus päästä hienoon parantolaan kokeelliseen hoitoon. Vaikka ulkoiset puitteet ovat komeat, Stiina tuntee itsensä yksinäiseksi ja epäilee, että hänet aiotaan myrkyttää.
Osasto 23 kertoo Stiinan omalla äänellä kahdesta äärimmäisestä tunteesta: hän alistuu ajatukseen lähestyvästä kuolemasta, mutta lopulta hänen elämänhalunsa herää.
”On tavallaan hyvä, että kuolee aika pienenä. Silloin ei esimerkiksi tarvitse miettiä tulevaisuutta”, hän järkeilee. Huolestuttavinta Stiinan kohtalossa on juuri tämä itsensä mitätöinti, sillä se välittyy aidommin kuin pelko hänen joutumisestaan lääketieteellisen kokeen uhriksi, mikä on epäuskottava ja kulunut kauhuelementti.
Osasto 23 on jännityselementin kliseisyydestä huolimatta taidokas pienimuotoinen trilleri. Henkilömäärä on rajattu ja tapahtumapaikkana yksi salaperäinen rakennus, jossa tapahtunut tulipalo herättää epäilyksiä. Vihjeet johtavat Stiinaa sopivasti harhaan, ettei varsinainen uhka paljastu liian aikaisin. Lukija saa tehdä omat päätelmänsä Rubenista, johon Stiina ystävystyy. Lapsia yhdistää suuri sisarusmäärä ja rakkaus lukemiseen. Rubenin tärkein tehtävä on kuitenkin herättää Stiinan taisteleva ja itseään puolustava puoli.
Frantzin varhaisnuortenromaani kuvaa karusti lapsen kokemaa fyysistä julmuutta, eristämistä vanhemmista ja manipulointia, jossa lapsen annetaan ymmärtää, ettei kukaan välitä hänestä. Rubenin ohjeet sekä äidin ja isän valokuva pelastavat Stiinan hengenvaarasta. Hän saa sekä syyn että voiman jatkaa elämäänsä.
Ruotsinkielinen alkuteos Hallonbacken sai helmikuussa Runeberg Junior -palkinnon. Eva Frantz on aiemmin julkaissut dekkareita aikuisille.
Maria Ihonen
Teostyyppi: nuorten romaanit
Kustantaja: S&S
Onnimanni-numero: 2019/03