Katoavia ja löytyviä ystäviä

kadoksissa

Emmi Jormalainen: Ystäväkirja / Book of Friends.
Omakustanne 2021. 56 s.

Kati Närhi: Kadoksissa.
Capuchina Kustannus 2022. 32 s.

Jokainen kuvakirja on vielä lukutaidottoman lapsen silmissä sanaton kirja, jonka tarinan voi sepittää mieleisekseen. Kirja on väline kohtaamiseen. Sanattoman kirjan kanssa aikuinen ja lukutaidoton lapsi pohtivat lähes tasaveroisina toimijoina kirjan
henkilöitä, tarinaa, miljöötä ja sanomaa. Kuvallinen ilmaisu vihjaa paljon, mutta ei silti tulkitse liikaa.
Sanaton kirja tuo myös monikieliset lapset tasaveroisiksi kirjan äärelle. Ystäväkirjassa englanninkielinen otsikko laajentaa yleisöä. Suomessakin runsastuneet sanattomat kirjat voitaisiin viedä eri
puolille maailmaa vain kirjan nimen kohdemaahan muuttamalla.
Emmi Jormalainen on kuvittanut useita teoksia ja tehnyt myös aiemmin omakustanteisia sanattomia kirjoja, joiden yleisönä ovat olleet nuoret ja aikuiset. Kati Närhi tunnetaan mustaa huumoria sisältävien aikuisten sarjakuvien lisäksi Paula Norosen Yökoulu-sarjan kuvittajana. Närhi on aiemmin julkaissut aikuisille yhden sanattoman kirjan Ei mikään.
Jormalaisen Ystäväkirja polveilee osittain satumaisissa ympäristöissä kuvaten tytön ja eläinten tutustumista. Kati Närhen kirjassa Kadoksissa lapsihahmo kulkee vaeltaen kaupungissa usean päivän läpi. Molemmissa värit ovat tärkeässä osassa tarinan huippukohdissa.
Ystäväkirjan hyväntuulinen ja pastellisävyinen
kuvatarina havainnollistaa hahmojen lempeää
keskinäistä suhdetta. Kadoksissa korostaa pimeän ja valon voimakasta kontrastia ja kannustaa näin pohtimaan tunteita. Keltaista väriä ja surullisia kasvoja nähdään kaikkialla, kunnes saapuu tärkeä kirje. Molemmat teokset korostavat yhteyden tärkeyttä. Ystävän kanssa on iloisempaa, värit kirkastuvat ja koetaan yhteys maailmaan. Ystävä auttaa pääsemään synkänkin maiseman läpi.
Sanataidekasvattajan näkökulmasta sanaton
kirja virittää tarinan tekemiseen. Opitaan kysymään oleellisia, tarinaa rakentavia kysymyksiä. Ystäväkirjassa mietitään, mitä lapsi tekee metsässä, mihin hän on menossa ja mitä hän löytää? Kadoksissa keskittyy tunteen syyhyn: Mitä lapsi etsii? Mitä on kenties kadonnut?
Hahmot, paikat ja tapahtumat nimetään itse. Onko Ystäväkirjassa yhtenä henkilönä Pinkkipallohiiri tai Sammalsarvihirvi tai Kati Närhen kirjan päähenkilönä Huppari J. tai paikkana Kulmakaupunki?
Tarinat päättyvät rakkauden ja ystävyyden juhlavaan voittoon. Toisinkin voi tulkita ja se onkin sanattoman kirjan voima, kuten myös yllättävät hetket, keskustelut ja vaihtoehtoiset lopputulokset. Sanaton kirja pyytää palaamaan tarinaan yhä uudestaan, mutta toisaalta jo yhden sivun avulla voidaan keksiä kokonainen tarina.

Mia Lempinen

Teostyyppi: /
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: