KASVISKAVERIT SEIKKAILEVAT

kansikuva_kasviskaverit

Marja Siekkinen: Kaapo Kaali ja kasviskavereita. Kuvittanut Pirjo Shur. 39 s. Marakatti förlag 2017.

Kaapo Kaali ja kasviskavereita -kirjassa on viisi satua marjojen ja vihannesten seikkailuista. Niitä vie liikkeelle uteliaisuus, seikkailun halu ja tahto päästä muualle.

Pirkko Peruna Bellona eli Pellon pullea neito vierii pellolta metsän reunaan, sillä sen ”teki mieli karistella mullat kyljistä ja poiketa metsään”. Herukkamarjojen retki ulottuu kauemmaksi: ne pääsevät Kurpitsa-ilmalaivalla kaupunkiin. Pirjo Purjo ja Punasipuli saavat junalipun Oslon oopperaan. Meeri Mansikka ja Waldemar Vattu nousevat rouva Palsternakan lentokoneella jopa pilvien korkeudelle.

Lennokkaat sadut sivuavat myös ajankohtaisia aiheita, muun muassa maaseudun bussiliikenteen harventumista ja klassisen musiikin esityksiä. Lyhyehköissä saduissa ehditään pohtia sanastoa ja ilmiöitä sekä konkreettisesti että käsitteiden kautta. Jokaisen sadun lopussa on sen aiheesta tiivistetty kysymys, joka innostaa keskustelemaan lisää.

Satujen kieli on selkeää ja värikästä. Alkusointuiset metaforiset nimitykset hauskuttavat, ja monet onomatopoeettiset verbit todistavat suomen kielen lukemattomista mahdollisuuksista. Seikkailijoiden luonnekuvaus on osuvaa.

Pirjo Shurin ilmeikäs kuvitus myötäilee tekstiä ja fokusoi satujen kohokohtia. Kannessa komeilee Kaapo Kaali matkalaukkuineen täynnä terveellistä kasvisenergiaa.

Kaapo Kaali kasviskavereineen edistää päiväkotien ja koulujen kampanjointia terveellisemmän ruoan puolesta tutustuttamalla lapset vihanneksiin ja marjoihin hauskalla tavalla. Kirjan lopussa esitellään kasvis- ja marjaseikkailijat kuvin ja nimin suomeksi ja ruotsiksi.

Kasvava tietoisuus terveydestä, ympäristöstä ja eettis-filosofisista kysymyksistä on lisännyt kasvisten viljelyä ja kasvipohjaisen ruokavalion suosiota. Kaapo Kaali ja kasviskavereita edistää osaltaan kasvistietoutta. Kirjan on julkaissut ruotsinsuomalainen Marakatti-kustannus.

Irene Virtala