Kaivurin raivari & Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa

9789510454060_frontcover_final

Risto Räppääjä, maalla, merellä, ilmassa

Nelli Heinimo: Kaivurin raivari. Kuv. Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti. WSOY 2020. 45 s.

Matias Nopola (runot), Sinikka & Tiina Nopola: Risto Räppääjä maalla, merellä ja ilmassa. Kuv. Christel Rönns. Tammi 2019. 33 s.

Kulkupelit inspiroivat esikoisrunoilijoita: viime vuonna saatiin Matias Nopolan nokkelat riimitykset, ja nyt on Nelli Heinimo katsonut aihetta uudesta näkökulmasta.

Heinimon runokuvakirja on täynnä tunnetta: nosturi on yksinäinen, veturi haaveilee taideurasta, kaivuri stressaantuu melusta ja kuorma-auto kypsyy roskaamiseen: ”Ei jätteitä voi maisemaan / jättää haisemaan!”. Tunnelmiin on muksujen helppo eläytyä. Heinimo on myös osaava ja eloisa riimittelijä, minkä vuoksi satunnaiset paino- ja rytmilipsaukset harmittavat, etenkin ääneen lukiessa.

Kaivurin raivarin selkeä, tyylittelevä kuvitus sopii pienille. Isosilmäiset ajopelit tuovat hakematta mieleen Disneyn kuvakirjaklassikot. Koneet elävät omassa maailmassaan ilman ihmisiä, vaikka parissa runossa mainitaankin kuski.

Matias Nopolan runoissa on ihmisnäkökulma ja Rönnsin vauhdikkaissa kuvissa menopelien ohella Risto Räppääjä -kirjojen hahmoja. Ajoneuvot on kuvattu realistisesti ja yksityiskohtaisesti, joten kirja kiinnostanee myös kouluikäisiä.

Tuula Korolainen

Teostyyppi:
Kustantaja: /
Onnimanni-numero: