Kadonneet, etsityt ja löydetyt

Malamanteri

Thomas Taylor: Malamanteri. (Malamander, 2019). Suom. Jaana Kapari-Jatta. WSOY 2020. 298 s.

Thomas Taylorin lastenromaani Malamanteri alkaa Hotelli Nautiluksen löytötavaratoimistosta, jota hoitaa 12-vuotias löytölapsi Herbert Sitrus. Hän huomaa tavaroiden joukossa piilottelevan ikäisensä tytön, Orvokki Parman. Orvokki etsii kadonneita vanhempiaan, mutta ei haluaisi itse tulla löydetyksi. Orvokin isän kansatieteellinen tutkimus merihirviö malamanterista on myös kadonnut, eikä kukaan ole varmasti nähnyt malamanteriakaan. Taitava etsiväpari voisi silti löytää kaiken kadonneen. Romaani leikkii monella tapaa katoamisen, etsimisen, löytämisen ja yhteen saattamisen teemoilla.

Malamanteri on trilogian ensimmäinen osa. Erityisen onnistunutta siinä on todellisuuden ja fantasian sulautuminen yhteen. Aaveranta vaikuttaa aluksi aivan todelliselta pikkukaupungilta, mutta sen kiemurtelevilla kaduilla ja leväntuoksuisessa merenrannassa tapahtuu kummia. Eräs kapteeni Puoshaka syntyi jo 200 vuotta sitten, mutta silti hänet on nähty etsimässä Orvokkia. Mitä kaikkea meri kätkee syvyyksiinsä? Ensin malamanteri on vain taruolento, mutta vähitellen Herbert ja Orvokki alkavat uskoa, että hirviö onkin olemassa.

Taylor maalailee taitavasti miljöönsä Aaverannan, jonka kartta on painettu kirjan alkuun. Merenrantakaupunki on isossa roolissa tunnelman luomisessa. Kalsean kosteassa sumussa kulkiessaan voi kadottaa tai löytää mitä vain. Romaani lainailee merirosvotarinoiden perinteestä kuvatessaan kaupungin aarteenetsijöitä. Kaupungissa on myös jotain ajatonta, sillä se sijaitsee ikään kuin monessa aikatasossa yhtä aikaa. Aluksi miljöön ja tunnelman rakentaminen vie paljon tilaa, mutta sitten tarina pääsee vauhtiin.

Aaverannassa on niin paljon kadonnutta tietoa, että nuorten on aluksi vaikea tunnistaa, kehen he voivat luottaa. Kuka tai mikä onkaan hirviö? Mitkä ovat ihmisten oikeat motiivit jokaisen hakiessa jotakin? Näiden ainesten ympärille Taylor rakentaa erinomaisen seikkailutarinan. Persoonallinen henkilökaarti ja miljöö antavat hyvät ainekset jatko-osille, mutta Malamanteri toimii hyvin myös itsenäisenä tarinana.

Thomas Taylor (s. 1973) on brittiläinen nuortenkirjailija, jonka kirjoissa on usein aaveita. Joku saattaa muistaa hänet myös ensimmäisen Harry Potterin kannen tekijänä ja Taylor on tehnyt uutuuteen myös vinjettikuvitukset itse.

Suomentaja Jaana Kapari-Jatta käyttää ihastuttavan monivivahteista ja kekseliästä suomea. Esimerkiksi kapteeni Puoshaan nimen merkitys oli minulle ihan vieras. Puoshaka on veneilyssä käytettävä, varren päässä oleva koukku.

Päivi Brink

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: