Kaamean kumma kylä

Kuolleiden kirja

Madgalena Hai: Kuolleiden kirja. Paluu Uhriniituntakaiseen. Karisto 2020. 199 s.

Magdalena Hai (kirjailijanimi) kirjoittaa lapsille ja nuorille jännittäviä ja yllättäviä tarinoita. Kuolleiden kirja on jatkoa vuonna 2016 julkaistulle kokoelmalle Hai­seva käsi. Molemmissa on erillisiä tekstejä, jotka nivoutuvat silti yhteen muutamien henkilöhahmojen ja ennen kaikkea erikoisen paikan kautta.

Uhriniituntakainen on melkein tavallinen kylä, vaikka ihmisiä kuolee ja katoaa keskimääräistä enemmän. Kylän aikuisista useimmat eivät tosin tätä tajua, ja suurin osa kummallisista tapahtumista osuukin lasten kohdalle.

Lapset tietävät joistakin tapauksista ennakolta, esimerkiksi hirviöistä, jotka vaanivat heitä öisin. Myös kertomus Marko Hautalan Kuokkamummon tapaan lapsia väijyvästä Ragemutsista kerrotaan aina uudelleen nuoremmille ikäluokille. Osa tapahtumista on kuitenkin odottamattomia ja selittämättömiä. Hautausmaalle keskiyöllä saapuva bussi ei näyttäydy kaikille, eikä jokainen kepparityttö pääse ratsastamaan maailman ihmeellisimmällä keppihevosella. Mikään ei ole sitä miltä näyttää, aina ei voi edes omalta kohdaltaan olla ihan varma, onko elossa vai kuollut. Kuoleman kohtaaminenkaan ei aina merkitse mitään lopullista.

Kuolleiden kirjan tarinat ovat vaihtelevan jännittäviä. Juonikuviot ovat useimmiten kauhun peruskauraa, mutta välillä Hai onnistuu myös yllättämään. Muutamassa tarinassa on melko makaaberejakin sävyjä. Kirja viehättää epäilemättä kauhusta kiinnostunutta lapsilukijaa ja sopii myös aikuisemmalle lukijalle, joka rohkenee palata lapsuuden kauhujen maailmaan eikä odota tavanomaisia onnellisia loppuja.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: