Joulu tulee, astu junaan!

yöjuna_kannet_vedos021

Karin Erlandsson: Yöjuna (Nattexpressen, 2020). Kuv. Peter Bergting. Suom. Anu Koivunen. S&S 2020. 221 s.

Adventtikalenterikirjat eli teokset, joissa on 24 lukua, ovat suosittuja Ruotsissa. Taru silmäterästä -sarjasta tuttu suomenruotsalainen Karin Erlandsson on myös kirjoittanut joulun odotukseen sopivan kirjan. Maagisesta tarinasta voi lukea yhden luvun päivässä – jos malttaa.

Vaikka tarinan perhe elää adventinaikaa, ei kirjan teema ole kuitenkaan kovin jouluinen. Itse asiassa vanhemmat pyytelevät lapsiltaan lopussa anteeksi sitä, etteivät ole ehtineet valmistella joulua tavalliseen tapaan. Mikä ihmeellisintä, tämä ei joulutunnelmaa haittaa, sillä tärkeämpää on se, että kadonneet ihmiset löytyvät.

Danjan perhe matkustaa joka joulu isoäidin luo vanhalle juna-asemalle, jossa edesmennyt isoisä teki elämäntyönsä asemapäällikkönä. Tytön mielipahaksi isoäidistä on tullut hajamielisempi ja hän puhuu outoja asioita isoisän kesken jääneestä tehtävästä. Eräänä iltana isoäiti sitten katoaa.

Danjaa on aina kiehtonut isoäidin vanha lipasto, joka on täynnä sekalaista tavaraa. Sieltä löytyy myös punainen kynttilä, jonka sytyttäminen kutsuu todellisuutta uhmaavan Yöjunan jo lakkautetulle asemalle. 11-vuotias Danja alkaa matkustaa öisin junassa selvittääkseen mummin ja muiden kadonneiden ihmisten kohtalot.

Asemalta asemalle kuljettaessaan tarinan arvoitus monimutkaistuu, kunnes Danjalla on tarpeeksi tietoa saattaa isoisänsä tehtävän loppuun. Kovin pelottavia elementtejä yöllisissä seikkailuissa ei ole, vaikka joku selvästi pistääkin kapulaa Danjan rattaisiin.

Yöjuna sopii alakouluikäisille ääneen tai itse luettavaksi ja se toimisi myös television joulukalenteritarinana. Fantasiaksi se on silti ideoiltaan melko kesy ja yksinkertainen. Kadonneet ihmiset ovat nimittäin olleet dementian, masennuksen tai muun psyykkisen syyn takia etäisiä omaisilleen. Heidän kaipaamisensa ja etsimisensä Yöjunan asemilta kuvaa kauniisti sitä, ettei läheisyydestä pidä hellittää, vaikka ongelmia olisikin.

Peter Bergtingin kuvitukset edustavat laatusarjakuvan estetiikkaa. Kirja on jämäkästi taitettu silmänilo, joka saa vielä lisäpisteitä kookkaasta ja selkeästä fontista.

Maria Ihonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: