Innostava opas sarjakuvan tekoon

9789515245946

Tiina Konttila: Lasten sarjisopas. S&S 2018. 94 s.

Lapsille ja nuorille on 2000-luvun puolella julkaistu kourallinen kotimaisia sarjakuvaoppaita, joiden takaa on löytynyt muun muassa Aura Ijäksen, Mari Ahokoivun ja Ilpo Koskelan kaltaisia, enemmän tai vähemmän meritoituneita sar­­­­ja­kuvataiteilijoita. Nyt lista saa jatkoa, kun Tiina Konttila on tehnyt  Lasten Sarjisoppaan. Hän on aiemmin tehnyt kaksi Sirkus Rinkeli -sarjakuva-albumia yhdessä Anne Muhosen kanssa.

Opaskirjan ensisijaisena tarkoituksena on innostaa ja kannustaa lukijaa tekemään omaa sarjakuvaa. ”Sarjakuvan tekeminen on hauskaa ja sopii kaikille”, kuuluttaa kirja kohderyhmälleen heti riemastuttavassa esipuheessa. Hassutteleva linja pitää läpi teoksen, ja esimerkiksi erikoistehosteisiin otetaan tuntumaa pieruja tutkimalla.

Sarjisopas on ulko-asultaan elävä ja helposti lähestyttävä.  Humoristinen ote näkyy myös kuvituksessa. Sivujen taustana on ruutupaperi tai muodikkaista bujoista tuttu pistetausta. Muutamalla valitulla tehostevärillä tuodaan tekstiosioita paremmin esille ja elävöitetään opasta ilman, että yleisilme muuttuisi levottomaksi.

Tiina Konttila toteaa, ettei aloitteleva tekijä tarvitse tarkkoja tietoja ihmisen (tai ankan) anatomiasta tai valtavaa määrää erilaisia tarvikkeita: pitkälle pääsee jo kynällä, paperilla ja mielikuvituksella. Opas antaa kyllä vinkkejä ihmisen mittasuhteiden hahmottamiseen, sopivan perspektiivin valitsemiseen tai juohevaan ruutusommitteluun, mutta muistaa samalla korostaa, että tyyli on vapaa, eikä ole yhtä oikeaa tapaa piirtää.

Lasten sarjisoppaan vinkit eivät rajoitu vain piirtämiseen. Se antaa käytännön vinkkejä myös mo­ni­ulotteisten henkilöhahmojen luomiseen ja käsikirjoituksen laatimiseen. Miltä kuulostaisi esimerkiksi tarinan kirjoittaminen höpölöpö-metodia käyttäen? Entä voisiko kuvitteellisesta kaverikirjasta olla apua sivuhenkilöiden suunnittelussa?

Konttilan mukaan aloittelijan on hyvä tutustua erilaisiin sarjakuviin. Niinpä opas sisältää mainion lukuhaasteen, jonka avulla voi hauskalla tavalla sekä kartuttaa yleissivistystään että kerätä inspiraatiota ja ideoita omaa sarjakuvaa varten. Ei muuta kuin kirjastoon etsimään ekstrasöpöä albumia tai vaikkapa sarjakuvaa, jota isä tai äiti suosittelee!

Lasten sarjisopas sopinee parhaiten uuden harrastuksen parissa ensiaskeliaan ottavalle alakoululaiselle, kun taas vähän edistyneemmät tekijät voivat hakea vauhtia Ilpo Koskelan sarjakuvaoppikirjoista.

Matti Karjalainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: