Inhohimona lemmikit ja elektroniikka

Täältä tullaan lemmikit

Riina ja Sami Kaarla: Pet Agents -sarja: Täältä tullaan lemmikit! Tammi 2019. 110 s.; Varkaan jäljillä. Tammi 2019. 157 s.

Riina ja Sami Kaarla ovat aiemmin tulleet tunnetuiksi ennen kaikkea Tove Janssonin tuotannon inspiroimina syntyneistä uus-muumi -kirjoistaan. Tuorein aluevaltaus on scifi-henkinen Pet Agents -sarja, jossa seikkailevat Kati-e ja tytön itse rakentama lentorobotti Ti-bot.

Sarjan avausosassa kaksikko auttaa lähialueen asukkaita heidän lemmikkipulmissaan. Pet Agentsien apu on tarpeen, kun valitaan sopivaa koiranpentua, järjestetään villakoiralle ulkoilutusta ja hoidetaan kissanpentujen vatsavaivoja. 

Jatko-osassa Varkaan jäljillä Kati-e, Ti-bot ja joukko heidän ystäviään jahtaa muun muassa korun, lompakon ja hamsterin kähveltänyttä ketterää varasta. Rosvon paljastuminen on yllätys kaikille, eikä robottikaan ole aivan syytön.

Tarinoissa yhdistyvät kutkuttavasti lemmikkiharrastus ja elektroniikkaintoilu. Kerronnan keskiössä ovat tietokoneet, koodaaminen ja muu laitteiden parissa puuhailu. Mukaan ujutetaan myös paljon tietoa eläimistä ja niiden hoidosta.

Ti-bot on mainio hahmo, yhtä aikaa konemainen ja inhimillinen. Repliikkeihin on hienosti tavoitettu robotin yksinkertainen puhetapa. Monet naurut irtoavat myös robotin inhimillistämisestä ja ihmiselämän ilmiöiden siirtämisestä elektroniikan kielelle. Kun Ti-bot puhuu nukkumaan menemisestä, se tokaisee menevänsä latautumaan, ja kun Kati-e toimii robottikaverinsa mielestä oudosti, Ti-bot arvelee, että tytön koodissa on jotain vikaa.

Vauhdikasta tekstiä on aukeamaa kohti sopivan vähän. Runsas nelivärikuvitus on kiinteästi yhteydessä tekstissä kerrottuun ja auttaa lukijaa pysymään kyydissä mukana.

Aavistuksen anime-tunnelmainen kuvitus on ilmeikästä ja yksityiskohtaista. Huikeat kaupunkinäkymät irrottavat tarinan mukavasti meikäläisestä arkitodellisuudesta. Pilvenpiirtäjät eivät tuo mieleen Helsinkiä tai muutakaan suomalaista kaupunkia, ellei sitten seikkailla jo tulevaisuudessa.

Kati-een ja Ti-botiin ehtii kahden kirjan aikana kiintyä. Onneksi kolmas osa on tulossa jo ensi keväänä.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: