Hyväksymisen vaikeus

9789510418918_frontcover_final

R.J. Palacio: Ihme (Wonder, 2012). Suom. Inka Parpola. WSOY 2017. 336 s.

R.J. Palacion Ihme kertoo ihmisen erilaisuuden herättämistä peloista ja ennakkoluuloista. 11-vuotias päähenkilö Augustus on syntynyt kasvot pahasti epämuodostuneina ja kärsii kuulo-ongelmista. Muilla lapsilla on vaikeuksia suhtautua häneen normaalisti. Augustuksen taas on vaikea uskoa itseensä. Palacio käsittelee aihetta ilahduttavan hyvin ja monipuolisesti.

Kirjan alussa vanhemmat ovat päättäneet, että kotiopetuksessa ollut Augustus siirtyy opiskelemaan tavalliseen kouluun. Poikaa tämä kammottaa, sillä hän ei ole yleensä tullut hyvin juttuun toisten lasten kanssa. Poikkeava ulkonäkö herättää muissa ihmetystä ja kauhua.

Koulussa Augustus saa kavereita, kun toiset huomaavat hänen olevan erilaisesta ulkonäöstä huolimatta tavallinen Star Warsista pitävä poika. Hän joutuu silti kiusatuksi ja huomaa, ettei kaikkiin voi luottaa. Hänen on opittava uskomaan itseensä ja huomaamaan, kuka on todellinen kaveri. Palacio käsittelee hyvin sitä, miten erilaisen ihmisen voi olla vaikea sopeutua joukkoon. Tähän voivat samaistua monien eri syiden takia syrjintää kokeneet lukijat.

Palacio kertoo tarinaa välillä myös muiden henkilöiden näkökulmasta. Augustuksen siskon Vian tunteet veljeään kohtaan ovat ristiriitaiset. Hän puolustaa tätä henkeen ja vereen, mutta kokee mustasukkaisuutta toisen vanhemmilta saamasta huomiosta. Luokkakaveri Jack puolestaan yrittää auttaa Augustusta, mutta kokee sen vaikeaksi, koska muut pojat painostavat lopettamaan tämän kaverina olemisen.

Muiden henkilöiden kautta käy hyvin ilmi, kuinka erilaisuus voi synnyttää pelkoa ja inhoa, joiden yli ei ole helppo päästä, vaikka olisi yleensä mukava ihminen. Augustuksen näkökulma taas kertoo, kuinka vaikeaa on olla näkyvästi erilainen ja kokea toisten tahalliset ja tahattomat loukkaukset. Toisaalta tarina kuvaa myös ystävyyttä ja hyväksyntää.

Ihme on hyvin kirjoitettu ja ajatuksia herättävä kirja, joka sopii niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: