Huivipäinen tyttö tanssii

Rakkaus suurempi kuin meri

Tahereh Mafi: Rakkaus suurempi kuin meri (A Very Large Expance of Sea, 2018). Suom. Leena Peltomaa. Otava 2019. 271 s.

Tahereh Mafi (s. 1988) on iranilaistaustainen yhdysvaltalainen kirjailija. Hänen Shatter me -fantasiasarjansa on ollut Yhdysvalloissa myyntimenestys. Nuortenromaani Rakkaus suurempi kuin meri on ensimmäinen Mafilta suomennettu teos.

Päähenkilö Shirinin vanhemmat ovat lähtöisin Iranista.  Perheen molemmat lapset, 16-vuotias Shirin ja hänen isoveljensä Navid, ovat syntyneet Yhdysvalloissa ja puhuvat äidinkielenään englantia. Perhe on muuttanut monta kertaa, ja lasten on aina siirryttävä uuteen kouluun. Navid-veli solahtaa joukkoon vaivattomasti, mutta hijab-huivia käyttävä Shirin kokee olevansa joka paikassa sekä opettajien että oppilaitten silmätikkuna. Toisinaan hän joutuu kadullakin kohtaamaan ventovieraiden vihaa.

Shirin on kehittänyt selviytymisstrategian: ulkopuolisen silmin näyttää siltä, että hän ei välitä, mutta viha patoutuu hänen sisälleen.  Shirin tietää, että ilman huivia elämä voisi olla helpompaa. Silti hänestä tuntuu, että luopumalla huivista hän antaisi kiusaajille periksi ja myöntäisi, että hänessä ja hänen uskossaan on jotain hävettävää ja piilotettavaa.

Kirjassa on myös rakkaustarina, kuten suomennoksen nimestäkin voi päätellä. Nuoret tietävät omat tunteensa, mutta ulkopuolisten näkökulmasta kou­lun suosikkipojan on mahdotonta seurustella tytön kanssa, jolla on päässään Se Juttu.

Mafin kuvaus Shirinin perheestä ja harrastuksista saattaa avartaa lukijan käsityksiä muslimiperheen arjesta. Isä nikkaroi, ompelee, kokkaa ja leipoo ja äiti rakentaa tietokoneita. Shirin on kiinnostunut muodista ja muokkaa kirpputorivaatteista itselleen muotiluomuksia.  Hän pitää rockmusiikista ja rakastaa breakdancea, jota hän harrastaa veljensä ja muutaman muun pojan kanssa.

Romaani pohjautuu Mafin omiin kokemuksiin, hänenkin vanhempansa ovat maahanmuuttajia Iranista.   Suosittelen tämän kirjan lukemista, se herättää ajatuksia ja tarjoaa uusia näkökulmia maailmaan.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: