Huipulta alas

9789511297895

Katherine McGee: Tuhat kerrosta – Pudotus. (The Thousandth Floor). Suom. Annika Eräpuro. Otava 2016. 446 s.

Vuonna 2118 New Yorkia hallitsee 1000-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Rikkaat asuvat huipulla ja omaavat paljon valtaa, mutta eivät välttämättä onnea ja rakkautta. Köyhät kamppailevat alakerroksissa toimeentulosta. Kaikkia yhdistää onnellisuuden kaipuu. Katherine McGeen esikoisromaani Tuhat kerrosta – Pudotus kertoo pilvenpiirtäjän teini-ikäisistä ja nuorista aikuisista. Kirja yhdistää ihmissuhdedramaa ja scifiä.

Tarina esittelee viisi nuorta, joilla on kaikilla salaisuus. Yläkerroksen Leda kamppailee lääkeriippuvuutta vastaan. Hänen ystävänsä Avery asuu huipulla, mutta on ahdistunut. Averylla on kielletty salainen ihastus adoptioveljeensä.

Averyn ystävä Eris saa tietää, ettei hänen isänä pitämänsä mies olekaan hänen biologinen isänsä. Perheen hajottua Eris joutuu muuttamaan köyhempiin oloihin alakertaan. Shokin keskellä hän kohtaa uuden rakkauden ja huomaa, että vaatimattomissakin oloissa voi kokea onnea. Toisaalta hän häpeää köyhyyttään. Ristiriitaisuudessaan Eris on kirjan parhaiten kuvattu henkilö.

Keskikerroksen poika Watt käyttää laitonta nano­tietokonetta hakkerihommiin. Alakerroksen tyttö Rylin huolehtii siskostaan ja kamppailee saadakseen laskut maksettua. Ylä- ja alakerran nuorten tiet kohtaavat tarinan edetessä. Seuraa draamaa, romantiikkaa ja paikoin jännitystäkin.

Kirja eroaa perinteisistä ihmissuhderomaaneista mielikuvituksellisten teknologiakuvausten ansiosta. Piilolinsseistä on tullut mikrotietokoneita, joilla pystyy selaamaan nettiä ja soittamaan puheluita. Kulkuvälineissä ei ole kuljettajaa. Terveysongelmia selvitetään skannerin avulla.

Moni asia on kuitenkin kuin nykyajassa. Ihmiset janoavat rahaa ja rakkautta. Teini-ikäisten elämää hallitsevat monimutkaiset ihmissuhdekuviot, juorut, päihdekokeilut ja ongelmat vanhempien kanssa. Tuhat kerrosta muistuttaakin nykyajan nuorten draamoja, kuten Gossip Girl -sarjaa, joka sekin sijoittuu New Yorkiin.   

Draamasta huolimatta useimmat kirjan henkilöt jäävät ohuiksi ja heihin on vaikea samastua. Lukijan voi olla vaikea ymmärtää Averyn ihastusta adoptioveljeensä, ja Wattin ongelmat vaikuttavat itse aiheutetuilta. Vaikka kirja käsittelee päihderiippuvuuden ja vanhempien menetyksen kaltaisia vakavia aiheita, niihin ei paneuduta. Tuhat kerrosta toimii viihderomaanina, mutta tarinassa olisi ollut aineksia parempaankin.

Emma Kaukiainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: