Hengitykselle on hengitystiet

sairauskirja1

Stiina Kiiveri. Pienen kulkijan sairauskirja. Kuvat Stiina Kiiveri, Mio Määttä ym. Pieni Karhu 2016. 93 s.

Pienen kulkijan sairauskirja alkaa mukavalla minä-analyysilla, joka antaa tilaa monenlaisille pikkupersoonille, niin vauhdikkaille kuin salaperäisillekin! Tällä luodaan ilmapiiriä sille ajatukselle, että sairaudet kuuluvat elämään eivätkä tee sairastajistaan epänormaaleja. Se tieto onkin tarpeen, sillä suomalaislapsilla on puoli miljoonaa korvatulehdusta vuodessa. Kirjan alku keskittyykin tartuntatautien ja lääkärissäkäynnin käytänteiden sekä tutkimusten tutuksi tekemiseen.

Toinen puoli kirjasta esittelee pitkäaikaissairauksia. Suomalaisista lapsista joka viidenneksellä on allergia, astma, diabetes, sydänvika tai lastenreuma. Jo parikymmentä vuotta on markkinoilla ollut esimerkiksi diabeteslääkäri Päivi Keskisen kirjoittama Oy Haima Ab, 6–10-vuotiaille suunnattu kuvakirja, jota koelukijani, 10-vuotias diabeetikkopoika piti hieman lapsellisena. Kouluikäisten tarpeisiin ei ehkä Pienen kulkijan sairauskirjakaan vastaa, vaan antaa perustietoa pienemmille lapsille sekä sisaruksille ja kavereille.

Välipaloina kirjassa on räppirunoutta, mutta mietin sen sopivuutta tämän kirjan aiheeseen ja erityisesti runojen ääneen lukemisen haasteellisuutta aikuisille. Sen sijaan kuvituksen, pienten tietoiskulaatikoiden ja leipätekstin vuorovaikutus toimii hyvin: erityisen mieltä kiinnittävä on kohta, jossa lääkäri ystävällisesti kyselee lapselta tämän vaivoista, mutta tyttönen vain hymyilee vienosti ja äiti pälättää… Lystikäs yksityiskohta on myös tarinaan kantaa ottava nalle.

Tietokirjailija ja toimittaja Stiina Kiiveri on itsekin sydänlapsen äiti. Hänen kirjansa suurin ansio on mielestäni myönteisyys rehellisellä tavalla.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: