Helppolukuista tietoa

Tietopalat_Salaperäinen kissa

Mika Wickström & Anton Lipasti: Jalkapallo haltuun. Kansi.

Sara Lumme & Reetta Niemensivu: Salaperäinen kissa. Tietopalat-sarja. WSOY 2021. 64 s.

Mika Wickström & Anton Lipasti: Jalkapallo haltuun. Tietopalat-sarja. WSOY 2021. 64 s.

Alakoululaisille suunnattu, helppolukuinen Lukupalat on saanut rinnalleen uuden Tietopalat-sarjan.

Miksi kissat laskeutuvat yleensä aina jaloilleen? Miten kissat näkevät pimeässä? Sara Lumme antaa näihin ja moniin muihin kissamysteereihin vastaukset, joita Reetta Niemensivun konkreettinen kuvitus havainnollistaa selkeästi. Kirja tempaa lukijan mukaansa esittelemällä heti alussa kissojen jännittävät supertaidot, joiden syitä ja merkityksiä avataan kirjan edetessä. Kiinnostavat yksityiskohdat tarjoavat oivalluksen iloa ja ehkä ohjaavat tarkastelemaan maailmaa laajemminkin: Mitä eroa on kissan ja koiran hännällä? Jos kissa ei pääse alas puusta, miten orava voi juosta edestakaisin puunrunkoa pitkin?

Toinen Tietopalat-sarjan uutuus, Mika Wickströmin ja Anton Lipastin kirja, kiinnostaa jalkapallofaneja. Myös tämä kirja tarjoaa helposti omaksuttavaa tietoa hauskojen ja vähän ällöttävienkin yksityiskohtien kera. Kukapa olisi uskonut, että herrasmieslajina tunnetun jalkapallon keskiaikainen esiaste oli ”taistelujalkapallo”, joka jouduttiin lopulta kieltämään, koska potkut kävivät liian rajuiksi? Entä tulisiko mieleen käyttää pallon sisäkumeina sian virtsarakkoja? Tuskinpa vain, vaikka näin tehtiinkin ennen teollisen kumin keksimistä.

Jalkapallo haltuun vaatii kissakirjaa enemmän ennakkotietämystä aiheesta. Säännöistä käydään läpi vain paitsio. Maailman suurimpia stadioneita esitellään neljä aukeamallista, mutta epäselväksi jäävät esimerkiksi pelin kesto, virheet ja niistä johtuvat rangaistukset sekä se, mitä pelintekijä tarkoittaa. Kirjan kohderyhmäksi ajatellaan selvästi lasta, joka tietää perusasiat ennalta. Kirjan lopussa annetaan vielä vinkkejä omatoimiseen harjoitteluun ja tuntuukin luontevalta, että kirjan kannet suljettuaan lukija nappaa pallon kainaloon ja lähtee ulos pomputtelemaan.

Näiden kahden ensimmäisen kirjan perusteella Tietopalat-sarja tarjoaa helppolukuista tietoa, jossa on kiinnostavia kulttuurihistoriallisia yksityiskohtia. Kirjat eivät aliarvioi nuoria lukijoita, vaan tarjoavat oivalluksia ja innostavat tutkimaan maailmaa uteliaasti.

Jaana Ristimäki