Haltianeito piraattijahdissa

vedeera-vaarallisilla-vesilla

Jarkko Tontti: Vedeera vaarallisilla vesillä. Aviador 2018. 254 s.

Jarkko Tontin uutuus on jatko-osa kuusi vuotta sitten julkaistulle Vedeeran tarulle, joka sai Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon vuonna 2013. Kirjan fantasiamaailmassa ihmiset ja muut rodut, kuten haltiat, elävät omissa valtakunnissaan, suojelevat rajojaan toisiltaan ja ovat epäluuloisia muita kohtaan.

Ensimmäisessä osassa haltiatyttö Vedeera oli keskeisessä roolissa, kun ihmisten ja haltioiden välisen sodan sijaan syntyikin hauras rauha ja solmittiin diplomaattisia suhteita. Toisessa osassa etsitään ratkaisua merirosvo-ongelmaan, joka häiritsee kaikkien osapuolten kaupankäyntiä. Jo täysi-ikäisyyden saavuttanut Vedeera on mukana ihmisistä, quirenilaisista ja haltioista kootussa arvovaltaisessa neuvotteluryhmässä, joka lähetetään meren yli viralliselle vierailulle Saherinin suuriruhtinaskuntaan. Alue on virallisesti ihmisten hallinnon alaisuudessa, mutta on mahdollista, että sieltä annetaan tukea piraateille.

Vedeera on nokkelaälyinen ja ennakkoluuloton haltianeito. Hän on oppinut, ettei mitään ryhmää kannata tuomita siihen tutustumatta ja etteivät vanhat tarut pidä aina kirjaimellisesti paikkaansa. Pohjimmiltaan Vedeera-kirjat kertovatkin juuri tästä. Ennakkoluulojen voittamisella löytyy uusia näkökulmia maailmaan ja voi saada myös uusia ystäviä. Totena pidettyä täytyy uskaltaa myös kyseenalaistaa, sillä mikään taru tai kirjoitus ei ole pelkästään objektiivinen kertomus muinaisten tai nykyistenkään tapahtumien kulusta.

Varsin painavasta sisällöstä huolimatta Vedeera vaarallisilla vesillä ei ole osoittelevan opettavainen, vaan hauska ja jännittävä kirja. Tarina päättyy onnellisesti, mutta paljon sellaista vielä jää, mistä voi ehkä lukea seuraavassa kirjassa.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: