Häikäisevän hienoa fantasiaa

Varjo-ja-riipus_kansi_300dpi-scaled-(1)

Leigh Bardugo: Varjo ja riipus (Shadow and Bone, 2012). Suom. Jussi Korhonen. Aula & Co 2019. 333 s.

Leigh Bardugo: Saarto ja myrsky (Siege and Storm, 2013). Suom. Meri Kapari. Aula & Co 2020. 427 s.

Yhdysvaltalaisen fantasiakirjailijan Leigh Bardugon Grishaversumi-trilogia julkaistiin englanniksi jo vuosina 2012–2014. Sitä on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Netflix tekee trilogiasta ja kirjailijan muista Grishaversumi-teoksista parhaillaan tv-sarjaa nimeltä Grishaverse.

Kahden ensimmäisen osan jälkeen olen aivan myyty, sillä Bardugon luoma fantasiamaailma on hienosti rakennettu, moniulotteinen ja yllätyksellinen. Trilogian päähenkilönä on nuori tyttö, Alina Starkov, joka kasvaa mahtavaksi auringonkutsujaksi. Hän taistelee pahan ja pimeyden voimia vastaan tärkeimpänä apunaan rakastettunsa Mal. Heidän tavoitteensa on pelastaa Ravkan valtakunta, palauttaa rauha sotivien kansojen välille ja selvitä hengissä.

Alina ja Mal elävät köyhän lapsuuden orpokodissa, josta heidät valitaan töihin Ravkaan, missä maagiset grishat elävät. Alinasta tulee kartantekijä ja Malista jäljittäjä eli sotilas. Grishat jaetaan kolmeen luokkaan: korporalnikit parantavat ja tappavat, etherealnikit kutsuvat luonnonvoimia ja materalnikit rakentavat. He muodostavat yhdessä Ravkan Toisen armeijan, jota johtaa voimakkaita kykyjä omaava Varjo. Kun paljastuu, että Alina on etherealnikki ja hänellä on uniikki voima kutsua auringonvaloa pimeyteen, hän joutuu keskelle Ravkan häikäilemätöntä valtataistelua.

Grishat elävät kuninkaan hallitsemassa hovissa, missä juonitellaan kuin Versaillesissa tai ennemminkin Talvipalatsissa. Ravka muistuttaa nimittäin nimistöltään Venäjää. Viittaukset omaan maailmaamme kuitenkin häivytetään, vaikka lukijalle syntyykin mielikuvia jonkinlaisesta esiteollisen ajan Venäjästä.

Grishat ovat kiinnostavia, koska he eivät ole yksiselitteisesti hyviä tai pahoja. He käyttävät voimiaan tukeakseen niitä henkilöitä ja voimia, joiden uskovat olevan oikeassa. Heidän näkemyksensä kuitenkin muuttuvat, ja heitä voi johdattaa harhaan. Julma, mutta viehättävä Varjo on erinomainen manipuloija. Hän vetoaa Alinaan ja saa hänet taistelemaan puolellaan. Kukaan ei kuitenkaan ole sitä, miltä aluksi näyttää. Henkilöt muuttuvat, vahvistuvat tai heikentyvät voimassaan ja vaihtavat puolia. Toisessa osassa mukaan tulee uusia, kiinnostavia keskushenkilöitä, jotka sekoittavat valta-asetelmia entisestään.

Bardugo kuvaa upeasti grishojen kykyjä. Visuaaliset, eeppiset kuvaukset taisteluista pahan voimia ja toisia kansoja vastaan ovat trilogian hienoimpia puolia. Sarjan heikkoutena sen sijaan voi pitää henkilökuvauksen litteyttä, sillä henkilöt palvelevat lähinnä juonenkehittelyä. Alinan ja Malin romanttinen suhde jää lapselliselle tasolle, eikä heidän suhteensa tunnu kasvavan romaanin muiden tapahtumien tahdissa.

Sarjan suomentajat ovat onnistuneet hienosti erikoissanaston kehittämisessä ja kerronnan luontevassa kuljettamisessa. Varjo ja riipus on julkaistu äänikirjana ja se toimii erinomaisesti myös kuunneltuna.

Päivi Brink

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: