Geoetsivät Suomi-turneella

geoetsivat_ja_kadonnut_muinaispurkka

Johanna Hulkko: Geoetsivät ja kadonnut muinaispurkka. Salapoliisitarinoita. Karisto 2017. 178 s.

Johanna Hulkon Geoetsivät-sarjan kahdeksas kirja on edeltäjistään poiketen lyhyiden tarinoiden kokoelma. Raparperi, Emmi, Salli, Petteri ja Pasi-Antero eivät siis tällä kerralla työskentele vain yhden tapauksen kimpussa, vaan nokkelilla lapsilla on selvitettävänään peräti kahdeksan mysteeriä.

Salapoliisitehtävät ovat sangen leppoisia. Ratkaistavat arvoitukset liittyvät muun muassa eksymiseen, kiusantekoon ja aika harmittomiin huijauksiin. Tarinat on kuitenkin sommiteltu siten, että myös lukija saa tapauksista aivopähkinöitä purtavakseen. Omat päättelyt voi tarkistaa ratkaisuosiosta.

Mysteerikokoelman lisäksi Geoetsivät ja muinaispurkka on mainio matkaopas, joka Suomi 100 -hengessä esittelee kahdeksan mielenkiintoista luonto- ja geokätköilykohdetta. Matkakohteita on mukavasti ympäri Suomea, ne ovat vaihtelevia, eikä mukaan ole lipsahtanut kaikkein tunnetuimpia paikkoja. Geoetsivien matkassa pääsemme muun muassa Bengtskärin majakkasaarelle, Hiidenportin kansallispuistoon, Yli-Iin Kierikkikeskukseen, Siidan saamelaismuseoon Inarissa sekä Kurikan kunnassa sijaitsevalle Pirunpesälle.

Tarinat antavat runsaasti tietoa reissukohteista, mutta tervetulleena bonuksena jokaisesta paikasta on laadittu vielä erillinen infosivu. Siitä selviää esimerkiksi kohteen sijainti, palvelut, kätkötilanne sekä se, mitä tekemistä tai katselemista alueella on. Jokainen kohde on esitelty niin houkuttelevasti, että retkelle tekisi mieli lähteä saman tien.

Geoetsivät ja muinaispurkka täyttää edellisten osien tavoin helppolukuisen lastenkirjan tunnusmerkit. Kirjasinkoko on sopivan suurta, ja tekstiä on sivua kohti hallittava määrä. Geokätköilytietoutta tosin on ympätty tekstiin mukaan aiempaa enemmän, mutta onneksi sekin on helposti omaksuttavassa muodossa.

Kirjan kuvitus on tuttuun tapaan Jari Paanasen. Kuvat ovat nyt mustavalkoisen sijaan värillisiä, mutta harmillisista kyllä oudon staattisia. Sääli sekin, että kuvitusta on sen verran niukasti, että siitä saa aika vähän apua tarinoiden seuraamiseen.

Marjo Jääskä

Teostyyppi: /
Kustantaja:
Onnimanni-numero: