Futishuumaa ja salaisuuksia

niki pallo

Hanna Kökkö: Pallo on pyöreä, Niki Dundee!
Mäkelä 2022. 186 s.

Santakylän pikkupaikkakunta on Hanna Kökön lastenromaanissa joutunut jalkapallohuuman valtaan. Santakankaan alakoulussa kaikki mahdollinen kiertyy pelin ympärille: maantiedossa opiskellaan jalkapallomaita, englannin tunnilla tutustutaan Valioliigaan ja matematiikassa tutkitaan pelitilastoja.
Hiljattain äitinsä kanssa paikkakunnalle muuttanut kuudesluokkalainen Niki ei aluksi muiden tavoin innostu jalkapallosta. Hänen mielestään on kiinnostavampaa tutustua historiaan, soudella joella ja kalastaa. Uutena tulokkaana poika joutuu heti negatiivisen huomion kohteeksi, eikä vastahakoinen suhtautuminen kuningas jalkapalloon auta luokkakavereiden suosioon pääsemisessä. Niki yrittää ystävystyä ja olla reipas, mutta luokan mahtihahmo Mimmi torpedoi yritykset tehokkaasti.
Kuvio nitkahtaa täysin uuteen asentoon, kun Niki saa vastahakoisen äitinsä kertomaan totuuden isästään. Hiukan yllättäen isä haluaa tutustua poikaansa ja saman tien Niki lähtee yksin matkalle Skotlantiin.
Kökön teksti on sujuvaa ja notkealukuista. Aiempaan geokätköilystä kertovaan sarjaan verrattuna uuden sarjan avauksessa on myös enemmän huumoria. Muutamat hahmot, esimerkiksi Mimmi, ovat aika yksiulotteisia, mutta omalla tavallaan tämä ratkaisu pitää kokonaisuuden selkeänä.
Jalkapallo on tarinassa isossa osassa ja myös pelikuvauksia on melko paljon. Tämä toivottavasti houkuttelee lajin harrastajia tarttumaan kirjaan.
Tarinoille, joissa lapsi elää ilman toista vanhempaansa, on tyypillistä, että poissaolevan vanhemman ilmaantumisen lapsen elämään ajatellaan ratkaisevan kaikki ongelmat. Yleensä tämä on toiveajattelua, mutta Kökön romaanissa näin todella tuntuu käyvän.
Nikin kannalta uskomattoman hienosti kohdilleen loksahtelevat käänteet tuovat realistiseen ja tavallisessa arjessa kiinni olevaan tarinaan lähes sadunomaisen vivahteen. Psykologisen uskottavuuden kanssa on vähän niin ja näin, mutta siihen ei kannata liikaa juuttua. Kirja nimittäin jättää lukijalle hyvän mielen, mikä on arvokasta sinänsä.

Marjo Jääskä

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: