FAKTAA JA LUONNON MAALAILUA

9789513193959_frontcover_draft

Juha Laaksonen: Lipuva lumme ja muita kasveja. 1000 ilmiötä Suomen luonnosta. Tammi 2017. 222 s.

Kirja alkaa houkuttelevasti. Korkein Suomessa huojuva puu ei olekaan honka, vaan punkaharjulainen euroopanlehtikuusi, joka on peräti 47,1 metriä pitkä. Kotoinen kuusemme ei paljon pituuskisassa häviä, sillä sekin yltää 43 metriin.

Kilpakasvun jälkeen siirrytään kedonkukkasiin. Lukija saa esimerkiksi tietää, mikä on tasavallan presidentin, Sauli Niinistön, lempikukka.

Muun muassa Yleisradiolle radion luonto-ohjelmia tehneen Juha Laaksosen kirjojen erityinen ansio on oman luonnontunteen tarjoaminen lukijankin nautittavaksi. Parhaimmillaan hänen kielensä on tuttavallista puhetta lukijalle: ”Tämän kuvan eteen ei ole suurempia rikoksia tehty. Voi olla, että suihkautin suihkepullolla hiukan vesipisaroita kukkaan, kun myöhästyin aamun parhaista hetkistä, mutta en ole varma: ehkä suihkautin, ehkä en. Ja kannattaako tuosta enää nostaa meteliä.”

Laaksonen pohdiskelee myös Suomen luontoon alun perin kuulumattomia vieraslajeja. Hän ottaa esimerkiksi kantaa sekä vihattuun että rakastettuun lupiiniin yllättävällä tavalla.

Lipuvaa lummetta ei voi esitellä mainitsematta komeita kuvia. Yksi ylväimmistä on rantakalliolla sijaitseva männyn mahtijuurakko.

Terhi Laitinen

 

Teostyyppi:
Kustantaja: