Eläinmyyttejä ja uskomuksia

puntari_myyttisetelaimet

Eero Ojanen & Sirkku Linnea: Suomen myyttiset eläimet. Minerva 2019. 160 s.

Eero Ojanen on kirjoittanut aikaisemmin kansanperinteen kummituksista, taruolennoista ja myyttisistä linnuista. Uusin teos sisältää tarinoita ja uskomuksia eläimistä.

Liikkeelle lähdetään karhusta, jolla on ollut perinteessä erityisasema. Ojanen kuvaa monenlaisia karhu-uskomuksia, karhunpeijaisia ja karhun syntyä. Karhun jälkeen on vuorossa hirvi, joka kuuluu suomalaisten kalliomaalausten tärkeimpiin aiheisiin, vaikka arkistot eivät tunne paljonkaan hirveen liittyviä uskomuksia. Peuran ja poron yhteydessä nostetaan esille myös jalopeura. Muista metsän eläimistä kirjaan on poimittu kettu, susi, jänis, orava, lumikko ja kärppä.

Kaikki tärkeimmät kotieläimet ovat myös kirjassa mukana. Esimerkiksi lehmien kohdalla Ojanen kertoo maahisen karjasta ja metsänpeittoon joutumisesta. Pienten eläinten ryhmä on erityisen mielenkiintoinen. Uskomusten mukaan esimerkiksi hämähäkkiin, lepakkoon, sammakkoon ja käärmeeseen on liittynyt myyttisiä voimia ja niiden osia on käytetty taikuudessa.

Ojanen käsittelee myös kaloja ja lintuja, niiden väliin on sijoitettu hylje ja lohikäärme. Tarinoita ja uskomuksia on liittynyt erityisesti tuttuun saaliskalaan, haukeen. Oudon näköiset kalat, kuten made, ankerias ja monni, ovat herättäneet epäluuloa ja synnyttäneet tarinoita. Linnut ovat toimineet usein viestintuojina ja niistä on katsottu sään ja tulevaisuuden enteitä.

Kirjan aineisto on kerätty pääosin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perinnearkistosta sekä muista kirjallisista lähteistä. Tarinoissa sekoittuvat eri-ikäiset uskomukset ja eläinsadut.

Kuvittaja Sirkku Linnean viehättävä tyyli on tullut tutuksi jo monesta lastenkirjasta. Myös Suomen myyttisten eläinten kuvitus on ihastuttava. Kirja on ulkonäöltään niin houkutteleva, että sitä voi selata nautinnokseen vaikka pelkästään kuvia katsellen.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: