Eläimet omalla asiallaan

DADAKANSI

Esko-Pekka Tiitinen: Dada-kissa ja Populuksen popcornit. Lasten keskus 2016. 87 s.

Dada-kissa, Maa-koira ja pieni lässyttävä Kuukorva-hiiri ystävystyvät ja kohtaavat yhteisen vihollisen,  poliisi Potkulaisen. Eläinkolmikko uskoo, että ne löytävät vielä niitä hyvin kohtelevan ihmisen, sillä poliisi meinaa ottaa haaviinsa niin hännäkkäät kuin heidän leipäjonosta saamansa eväskassinkin. Maailmassa on nimittäin joitakin hyvin merkillisiä asioita. Ja näistä seikoista Dada-kissa ystävineen aikoo ottaa selvää.

Poliisi Potkulaisella on sääntökirjansa ja säännöt sanelee kuningas Populus, tietokoneiden ja ennen kaikkea pelaamisen maailmaan hurahtanut henkilö, joka kuitenkin on luku- ja kirjoitustaidoton. Populuksen hahmo tarinassa tuntuu hieman osoittelevalta ja myös epäuskottavalta. Juonen käänteet muuttuvat vähän sekaviksi Populuksen tultua mukaan.

Kirjan yhdeksän luvun otsakkeet muistuttavat toisen savolaissyntyisen kirjailijan, Jukka Parkkisen, Otso-karhunpojan seikkailuja, Esko-Pekka Tiitisellä hahmoina on joukko kotoisampia eläimiä. Kirjailijan pojan Nikolai Tiitisen voimakkaan sini-vihreävoittoiset kannet tekivät ainakin minuun vaikutuksen ja eloisailmeisen kissan kuvatekstuuri tuo mieleen Esko-Pekka Tiitisen Tuula-sisaren kuvitukset, jotka usein ovat antaneet ilmettä kirjailijan teoksille. Kuvia jäin kaipaamaan kerronnan tueksi tällekin kirjalle.

Terhi Laitinen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: