Avain mielikuvitukseen

universuminavain_etukansi

Anne Muhonen: Universumin avain. Arktinen Banaani 2017. 64 s.

Vantaalainen Anne Muhonen on noin 15 vuotta kestäneen uransa aikana ollut ilahduttavan monipuolinen taiteilija. Hänen tuotannostaan löytyy runsaasti lapsille ja nuorille aikuisille suunnattua sarjakuvaa – perheenlisäystä odottavia vanhempiakaan unohtamatta.

Laadukas, mutta harmillisen vähälle huomiolle jäänyt Sirkus Rinkeli -sarja oli tekijän ensimmäinen alakouluikäisille tarkoitettu sarjakuva. Viime vuoden puolella ilmestynyt Universumin avain on suunnattu samalle kohderyhmälle.

Kallen paras ja samalla ainoa ystävä on sarvipäinen Hirppa. Hirppa voi saapua meidän maailmaamme ainoastaan sadesäällä eikä häntä pysty näkemään kukaan muu – ei ennen kun kuvioihin ilmestyy söpö Aino-tyttö.

Kolmikko ryhtyy selvittämään keittiön laatikosta löytyneen salaperäisen avaimen arvoitusta. Jos avain ei sovi mihinkään lukkoon, voisiko se kuulua universumin oveen? Ratkaisua etsitään myös kirjastosta, ”missä kaikki tieto on käden ulottuvilla”.

Kiehtova loppuratkaisu jättää kirjaimellisesti portin auki monenlaisille mahdollisuuksille. Lukijaa kannustetaan muutenkin käyttämään omaa mielikuvitusta, etsimään lähiympäristöstä niin seikkailuja kuin ikiomaa avainta universumiin. Oman salakielen laatimiseenkin saa vinkkejä. 

Muhosen hyväntuulinen piirrosjälki on ennallaan, mutta uutena ja piristävänä elementtinä sarjakuvassa hyödynnetään valokuvataustoja. Lopputulos on näiltäkin osin sangen onnistunut.

Matti Karjalainen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: