Avaimen arvoitus

Agnes ja unien avain

Tuutikki Tolonen: Agnes ja unien avain. Kuv. Kati Vuorento. WSOY 2020. 183 s.

Yksitoistavuotias Agnes on muuttanut äitinsä kanssa pikkupaikkakunnalle vanhempien avioeron jälkeen. Äiti on saanut työtä paikallislehden toimittajana. Agnes tutustuu ikäiseensä poikaan, Pullaan, jonka kanssa hän tulee hyvin toimeen. Uutta asuinympäristöä tutkiessaan Agnes löytää hautausmaalta vain päivän ikäisenä kuolleen lapsen hautakiven.

Asia jää vaivaamaan tytön mieltä ja hän etsii Pullan kanssa lisätietoja lapsesta ja tämän perheestä. Agnes alkaa nähdä kummallisia unia, joissa hän juoksee vanhanaikaisissa vaatteissa jonkin huvilan pihalla. Vähitellen Agnekselle ja Pullalle selviää, että unien huvila liittyy myös hautausmaan lapsivainajaan.

Tarina sisältää yliluonnollisia, kauhukuvastoon kuuluvia piirteitä. Mukana on hautausmaa, pitkään asumattomana ollut autio huvila ja oudot unet. Nämä seikat eivät kuitenkaan herätä keskushenkilöissä niinkään pelkoa, vaan paremminkin hämmästystä ja uteliaisuutta.

Pidin tavasta, jolla Pulla ja Agnes etsivät tietoa lehden arkistosta ja kirjastosta, joiden käyttöön varsinkin Pulla on perehtynyt. Loppuratkaisu on odotettu, mutta kaikkeen ei silti löydy rationaalista selitystä.

Lastenromaanissa on sopivassa suhteessa arkista toimintaa ja jännittäviä arvoituksia. Päähenkilö Agnes on virkistävän reipas ja antaa sanan sanasta myös Pullan kiusaajakavereille. Kati Vuorento on tavoittanut hyvin kuvitukseensa Agnesin rohkean, iloisen ja uteliaan olemuksen.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: