Arjen totuuksia tuoreesti

9789526868509

Minka Heino: Pinnalla. Pop! Lasten aforismikirja. Suomen aforismiyhdistys 2017. 41 s.

Pinnalla. Pop! on Suomen ensimmäinen lapsille suunnattu aforismikirja. Sekä teksti että kuvitus ovat nykytaiteilijanakin tunnetun Minka Heinon käsialaa. Tekijällä on myös pitkä ura aforistiikan parissa. Tällä hetkellä Heino julkaisee aforismejaan säännöllisesti Turun Sanomissa.

Yrjö Hosiaisluoman mukaan aforismi on ”lyhyesti ja ytimekkäästi esitetty yleensä proosa-asuinen ajatelma, mietelmä, mietelause.” Lapsille suunnatut aforismit ovat mietteliäitä siinä missä muutkin. Kohderyhmä määrittää lähinnä aforismien aihealueet. Heinon aforismit kertovat paikoin hyvinkin konkreettisista asioista, kuten keppareista eli keppihevosista, unileluista ja koulussa käymisestä.

Aforismit luotaavat syvälle arkisista aiheista huolimatta. Pelkästään vedestä on kehitelty monta mietelmää, joiden merkitykset laajenevat suuremmiksi oivalluksiksi. Suurin osa aforismeista perustuu erilaisten ilmaisujen ja sanojen kieliasulla leikittelyyn, kuten: ”Tuli tikusta asiaa. Polttavaa.” tai ”Ajatuksen häntä voikin olla pää.”

Jokainen mietelmä kätkee pienemmän tai suuremman oivalluksen. Mistään maailmaa mullistavista ajatuksista ei sentään ole kyse, vaan pikemminkin aforismit esittävät arkipäiväisiä totuuksia uudenlaisissa asuissa. Tuore ilmaisu viehättää ja tekee aforismeista yllättäviä. Yksinkertaisetkin ajatukset voivat tuntua suurilta oivalluksilta, kun ne asetetaan uudenlaisiin kehyksiin tai arkipäivästä tunnistettaviin yhteyksiin.

Teoksen kuvituksessa koros­tuvat vastakohtaparit – pieni teksti ja lavea pensseli. Aforismit on sijoiteltu kirjan sivuille hajanaisesti ikään kuin korostaen niiden konkreettista pienuutta ja merkityksellistä suuruutta. Valtavat väripinnat luovat tunnelmallista taustaa teksteille.

Ohuella viivalla tehdyt satunnaiset piirrokset jättävät tulkinnanvaraa tekstille. Ne antavat vain osviittaa siitä suuresta tarkoitejoukosta, johon sanoilla voidaan viitata. Heinon aforismikokoelma onkin todellista kielellistä juhlaa. Tiiviit mietelauseet saavat lapsilukijan jos aikuisenkin arvuuttelemaan.

Emmi Ketonen

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: