Ällistyttävät ämminkäiset

Suomen ämminkäiset värikuvina

Tuomas Kärkkäinen: Suomen ämminkäiset värikuvina. Otusbongaajan opas. S&S 2021. 44 s.

Kaupungissa voi törmätä kummallisiin ilmiöihin, joille on vaikea keksiä selitystä. Miksi liikennevalot naksuttavat? Miksi lumisella kadulla on sula lämpäre? Miksi keskellä katua on valtava kuoppa?

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Tuomas Kärkkäinen tarjoaa ensimmäisessä lastenkirjassaan Suomen ämminkäiset värikuvina vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin. Kirjaa voisi luonnehtia asiallisen mutta anarkistisen esitystapansa takia leikkimieliseksi tietokirjaksi. Kärkkäinen esittelee 15 ämminkäislajia sekä tarjoaa katsauksen ämminkäistutkimukseen. Samalla hän kutsuu lukijaa mielikuvitusleikkiin ihmettelemään kaupunkimiljöön kummallisuuksia. Kaiken kumman takana voi olla ämminkäinen. Kaikkia lajeja ei ole vielä löydetty, joten lukija voi tehdä omia havaintojaan ja kartuttaa lajin tutkimusta. Kaverien kanssa voi myös järjestää kilpailun ämminkäisten bongaamisesta.

Ämminkäiset ovat kaupungeissa eläviä otuksia, joita ei yleensä näe. Ne valavat uskoa mielikuvituksen voimaan: ”– – vaikka jotakin ei koskaan näe, se ei tarkoita, etteikö sitä voisi olla olemassa”, teos muistuttaa.

Opas ohjaa lukijaa huomaamaan ämminkäisistä jääviä merkkejä. Naksuvat liikennevalot tarkoittavat, että lähettyvillä on kuulio. Sula lämpäre lumisella tiellä kertoo, että kihnut ovat olleet paikalla ilakoimassa. Kuoppa keskellä katua on valtavan madon, rohmiaisen, tekosia.

Kirja kannustaa suhtautumaan uteliaasti ympäristöön ja pitämään tuntosarvet pystyssä. Sen parasta antia ovatkin ämminkäislajien kekseliäät ja hauskat nimet. Mainittujen lajien lisäksi opas esittelee muun muassa muurikairelon, nuolinkaisen, onkasarvelon ja sihteeritihvilän.

Voimakasvärinen kuvitus havainnollistaa, miltä eri ämminkäislajit näyttävät. Otusten visualisoinnissa mielikuvitukselle on annettu tilaa. Lopputulos on kekseliäs ja ilmeikäs.

Anna Pölkki

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: