Ajatuksista tekoihin

9789510426449_frontcover_final

Anna Hallava: Valpuri Vaahteran maaginen korva. WSOY 2017. 220 s.

Anna Hallavan aikaisemmat kirjat, Sam­mak­koprinsessa (2015) ja Huulituli (2016) yhdistivät hauskasti suomalaisen koulutytön elämän ja fantasian päähenkilön liikkuessa toisinaan myös keijumaailmassa.  Koululaismaailmaa ja fantasiaa löytyy Hallavan uusimmastakin kirjasta, joka sisältää myös hyvin vakavia teemoja.

Valpuri Vaahtera on teinityttö, joka elää tavallisessa maailmassa, jossa kuitenkin piilossa on myös monenlaista yliluonnollista. Valpurin äiti on noita, mutta sellaisesta ei puhuta kavereille.

Valpuri taipuu kokeilemaan noitaäitinsä taikajuomaa itsepäisen jättiläisfinnin poistamiseksi. Äidin loitsut menevät usein pieleen, niin tämäkin. Finni jää, mutta täysin odottamattomana sivuvaikutuksena Valpuri alkaa kuulla poikien ajatuksia. Ihana Kasper ajattelee enimmäkseen hienoja ajatuksia, kuten sitä, miten komea hän on. Matikkaryhmän työparin ajatukset sitä vastoin ovat välillä suorastaan huolestuttavia. Parhaalla tyttökaverillakin on ongelmia. Kun uusi luokkakaveri Nooa vähän patistaa, Valpuri alkaa laittaa asioita kuntoon.

Valpuri päähenkilönä vaikuttaa luontevalta ja onnistuneelta; hän ei ole täydellinen eikä kaikkitietävä, mutta hän on tarmokas ja haluaa auttaa. Tokihan Valpurilla on myös omat ongelmansa: poikaystävä-asiat eivät suju aivan hänen toiveittensa mukaan ja kotona veli onnistuu useimmiten laistamaan ikävät kotityöt.

Valpuri Vaahteran maaginen korva on sujuvasti kirjoitettu ja hauskakin, mutta se käsittelee myös useita vakavia ja tärkeitä asioita. Valpuri Vaahteran ajatusten ja toiminnan kautta tartutaan saarnaamatta ja vähättelemättä sekä transsukupuolisuuden, anoreksian, kiusaamisen että seurustelun ongelmiin. Ratkaisut ehkä löytyvät hiukan helpommin kuin todellisessa elämässä, mutta niinhän nuortenkirjassa tulee ollakin. Myös Laura Lyytisen suunnittelema kansi on onnistunut.

Merja Leppälahti

Teostyyppi:
Kustantaja:
Onnimanni-numero: