Tutustu luentosarjan puhujiin

 

Päivi Heikkilä-Halttunen

FT, lasten- ja nuortenkirjallisuuden kriitikko, tutkija, jonka väitöstutkimuksen (2000) aiheena oli suomalaisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden institutionalisoituminen
ja kanonisoituminen 1940–50-luvulla.

Kaisa Laaksonen

Kaisa Laaksonen työskentelee Lastenkirjainstituutin toiminnanjohtajana. Hän on kirjoittanut lapsille suunnatun tietokirjan Suuri lukuseikkailu (Avain 2017) lastenkirjallisuudesta ja tekee väitöskirjaa kotimaisen kuvakirjan lapsikuvasta.

Tuutikki Tolonen

Tuutikki Tolonen (s.1975) on lastenkirjailija ja lasten ja nuorten sanataideohjaaja. Hän on julkaissut useita lastenromaaneja, kuvakirjoja, helppolukuisia kirjoja sekä satukokoelman. Hänen romaaninsa Mörkövahti (Tammi 2015) sai Arvid Lydecken -palkinnon vuonna 2016, ja uusin lastenromaani Agnes ja unien avain (WSOY 2020) on parhaillaan Runeberg Junior -palkintoehdokkaana. Hänen kirjojaan on käännetty useille kielille. Koulutukseltaan Tuutikki Tolonen on suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja (FM/Oulun yliopisto). 

Anders Vacklin

Anders Vacklin on Helsingissä asuva kirjailija, dramaturgi, kirjoittaja ja kirjoittamisen opettaja. Sensored Reality –nuortenkirja-sarjaan kuuluvat teokset BetaGlitch ja Replica. Hänen tietokirjojaan ovat Käsikirjoittamisen taito, Television runousoppia ja Elokuvan runousoppia.

Anders Vacklin on valmistunut filosofian maisteriksi Turun yliopistosta ja elokuvakäsikirjoittajaksi Helsingin ammattikorkeakoulusta. Proosan kirjoittamista hän on opiskellut Oriveden opistolla ja näytelmäkirjoittamista Turun taideakatemiassa. Vacklin on kokenut käsikirjoittaja, nuortenkirjailija ja tietokirjailija, jonka teoksiin kuuluvat Sensored Reality-trilogia (Tammi) ja kirjoittamista käsittelevät opaskirjat (Like).

Dramaturgina Vacklin on työskennellyt satojen, niin ammattilaisten kuin harrastelijoidenkin tekstien parissa. Hän on sijoittunut lukuisissa kansainvälisissä käsikirjoituskilpailuissa kärkisijoille. Vacklin opettaa kirjoittamista yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa sekä mm. Yleisradiossa. 

Carlos da Cruz

Carlos da Cruz on tehnyt kuvituksia usealle kustantamolle Suomessa ja Ranskassa vuodesta 2001 lähtien. Hän on opiskellut grafiikkaa ja sarjakuvapiirtämistä Ranskassa: Corvisart (LEP Graphics Arts, Paris), Beaux Arts (National Art School, Bourges) ja Ecole de l’Image (Visual Art School, Angoulême).
Kahdeksanvuotiaana Da Cruz kopioi keskiaikaisia kuvia purjealuksista. Kiinnostus johti myöhemmin uraan oppikirjojen kuvittajana, kiinnostuksen kohteena erityisesti historiankirjat. Hän tekee myös kuvia ranskalaisiin lastenlehtiin.
Da Cruz on asunut Espoossa 15 vuotta. Hän viihtyy metsissä ja merenrannoilla, tutkii mielellään Helsingin talojen yksityiskohtia ja maisemia junan ikkunasta. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta ulkomaalaisena löydän aina uutta katseltavaa Suomessa.

Elina Warsta

Elina Warsta on kuvittaja ja graafinen suunnittelija. Hän on valmistunut graafiseksi suunnittelijaksi Lahden muotoiluinstituutista LAMK (v. 2005) ja toiminut kuvittajan ja graafikon ammatissa 20 vuotta. Warstan kuvitus- ja suunnittelutyöt ovat saaneet tunnustusta useissa alan kilpailuissa. Hänen töihinsä kuuluvat niin kirjankannet, kirjakuvitukset, lehtikuvitukset, julisteet ja erilaiset graafisen suunnittelun työt.

Päivi Kaataja 

Päivi Kaataja on työskennellyt kustannustoimittajana WSOY:llä 15 vuotta. Hänen erikoisalaansa on lasten kuva- ja tietokirjojen toimittaminen, jossa oppia kannattaa ammentaa monialaisesti: paitsi kirjallisuusopinnoista, myös dramaturgian, käsikirjoittamisen ja sarjakuvan puolelta. 

Hannele Tavi

Otavan lasten- ja nuortenkirjallisuuden viestintäpäällikkö (FM, VTK) Hannele Tavi käyttää työpäivänsä siihen, että lasten- ja nuortenkirjat näkyisivät ja kuuluisivat. Millä keinoilla lastenkirjat saadaan mediassa ja somessa läpi? Mitä hyötyä yleisen kirjallisuustieteen ja viestinnän opinnoista on ollut? Mikä päivissä ahdistaa ja mistä taas saa onnen kipinöitä?

Kaisa Kattelus

Olen ollut kirjallisuuden suomentaja yli kaksikymmentä vuotta ja kääntänyt tuona aikana reippaasti yli sata kirjaa, kaikki englannista. Joukkoon mahtuu fantasiaa ja chick litiä, historiaa ja nykyarkea. Valtaosa suomennoksistani on lasten- ja nuortenkirjoja: aloitin urani Neiti Etsivistä, viimeaikaisia töitä taas ovat olleet Sarah Crossanin säeromaani Kuunnousu ja David Walliamsin Keskiyön jengi. Rakkaita kirjoja on paljon, muun muassa David Almondin romaanit ja Mary Hoffmanin Stravaganza-sarja. Vuonna 2019 minulle myönnettiin Aarresaari-suomennospalkinto Walliamsin romaanista Maailman rikkain poika. 

Urpu Strellman 

Urpu Strellman (s. 1979) on kirjallisuusagentti vuonna 2017 toimintansa aloittaneessa Helsinki Literary Agencyssa. Tätä ennen hän on työskennellyt yli kymmenen vuoden ajan kustannustoimittajana ja kustannuspäällikkönä. Päätoimensa ohella hän on opettanut kursseja kustannustoimittamisesta, tieteellisestä kirjoittamisesta, tekstien työstämisestä ja yleistajuistamisesta. Hän on  ollut tekijänä teoksissa Tieteen yleistajuistaminen (Gaudeamus 2013), Tietokirjailijan kirja (Docendo 2019), Rajatonta tietoa eli miten viedä tietokirjallisuutta ulkomaille (Suomen tietokirjailijat 2020) ja Kupliva kirjoittaminen (Art House 2020). 

Antti Aaltonen

Antti Aaltonen työskentelee pedagogisena asiantuntijana Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kehittämispalveluissa. Hänen vastuualueenaan on kehittää äidinkielen ja kirjallisuuden pedagogiikkaa sekä kielitietoista toimintakulttuuria koko toimialalla. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten lasten- ja nuortenkirjat linkittyvät tehtävään? Tule kuulemaan! 

Annu Viheriälehto

Annu Viheriälehto on äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Kauraslammen koulussa Ylöjärvellä. Hän toimii myös koulukirjasto Kirpun kirjastonhoitajana.

Minna Söderman

Minna Söderman työskentelee erikoiskirjastovirkailijana Turun kaupunginkirjastossa. Hän on keskittynyt 20 vuoden ajan lastenkirjastotyöhön ja toiminut kirjavinkkarina kutakuinkin samaisen ajan. Söderman on ideoinut ja toteuttanut mm. satutunteja, eskareiden kirjastokursseja, tapahtumia ja seikkailullisia tietopolkuja. Viimeiset 11 vuotta hän on toiminut Turun kaupunginkirjaston Elämyspolun yhdyshenkilönä, kirjavinkkarina ja kirjastokurssien vetäjänä.

Anna Anttonen

Anna Anttonen työskentelee oululaisella kulttuuritalo Valveella sanataiteen vastuuopettajana sekä Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen taiteellisena johtajana yhdessä työparinsa Kati Inkalan kanssa. Peruskoulutukseltaan Anna on äidinkielen ja kirjallisuuden opettaja (FM). 

Sanataideopettajan arjessaan Anna kohtaa niin vauvaperheitä, lapsia ja nuoria kuin koulutuksiin osallistuvia aikuisiakin. Lumotut sanat -festivaali ohjelmistosuunnitteluineen, taiteilijayhteistöineen ja juhlahetkineen on aivan toisenlainen, hieno osa työnkuvaa. Erityinen osa työtä ovat myös festivaalin näyttelytuotannot. Yhdessä työryhmänsä kanssa Anna on käsikirjoittanut useita kirjallisuuslähtöisiä taidenäyttelymaailmoja, jotka ovat kiertäneet Suomea ja keränneet kaikkiaan liki 200 000 kävijää. Elämyksellinen Saareen-näyttely sai vuonna 2013 Lastenkirjainstituutin Onnimanni-palkinnon, ja tällä hetkellä Suomea kiertävät vuonna 2017 valmistunut Unikudelmia sekä vuonna 2019 valmistunut Minä tykkään nyt. 

Kamilla Rajander

Olen mediakasvatuksesta kiinnostunut Koululainen-lehden toimittaja. Kirjojen ja lehtien lukeminen on ollut minulle itselleni rakas harrastus pikkutytöstä lähtien, ja siksi toivonkin, että voisin oman työni kautta innostaa lapsia löytämään lukemisen riemun. Toimittaja on ollut yläkouluikäisestä asti haaveammattini eli olen unelmatyössäni. Valmistuin jouluna 2018 Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Journalismin koulutusohjelmasta medianomiksi (AMK).  Minut hyväksyttiin tänä vuonna Tampereen yliopiston Media, kulttuuri ja yhteiskunta -maisteriohjelmaan opiskelijaksi.

Tiia Aaltonen 

Lue meille äitikulta on lastenkirjablogi, jossa esitellään monipuolisesti niin kirppisaarteita kuin uutuuskirjoja. Blogin kirjoittaja Tiia Aaltonen haluaa blogillaan lisätä tietoisuutta lukemisen tärkeydestä ja antaa äänen erilaisille lasten- ja nuortenkirjoille. 

Saara Oranen

Saara Oranen työskentelee Lukukeskuksen viestintäpäällikkönä. Saaran vastuualueisiin kuuluu Lukukeskuksen ulkoinen viestintä, eli mm. mediatiedotus, sekä kirjailijavierailu- ja sidosryhmäviestintä.

Elisa Grönholm

Elisa Grönholm on Lukukeskuksen tiedottaja ja nuorten kirjallisuusmedian Lukufiiliksen toimituspäällikkö. Hänen työhönsä kuuluvat viestinnälliset tehtävät, virtuaalisten kirjailijavierailujen koordinointi ja lukemista edistävissä hankkeissa toimiminen.

Karoliina Selin

Karoliina Selin on Satunurkka-kirjakaupan perustaja. Satunurkka on pieni lasten- ja nuortenkirjoihin erikoistunut kirjakauppa, joka toimii pääasiassa verkkokauppana, mutta  Ikaalisissa on myös pieni myymälä (avoinna sopimuksesta). Satunurkka vierailee erilaisissa myyntitilaisuuksissa ja asiakkaiden luona pitämässä lastenkirjakutsuja. Satunurkka on syntynyt rakkaudesta lastenkirjoihin.