Helppoja käytänteitä kirjallisuuskasvatuksen tueksi

Lasten ja nuorten lukemaan innostavia hankkeita käynnistetään vuosittain ennätyksellisen paljon. Paras hanke jättää pysyvän jäljen ja vakiinnuttaa käytännöt, joista hyötyvät myös oman alueen ulkopuoliset toimijat. 

Pälkäneen Lukuresepti ja Kuopion Parasta lukemista ovat hyviä esimerkkejä alle kouluikäisten lasten uusista hankkeista, joissa eri tavoin tuetaan lapsen kasvamista lukijaksi.

Kuvassa lukuresepti.
Lukuresepti.
© Karoliina Pertamo

Kesällä 2023 julkistettu Lukureseptit-konsepti on suunnattu 1–6-vuotiaille lapsille, jotka asioivat vanhempiensa kanssa neuvolassa. Sen pyrkimyksenä on kehittää lapsen lukutaitoa ja kiinnostusta kirjoihin hauskasti ja helposti sekä edistää samalla lapsiperheiden hyvinvointia. Reseptissä annetaan lapselle neljän kirjan lääkeannos, joka tulee nauttia yhdessä vanhemman kanssa. Lääkkeen eli lastenkirjat voi noutaa kirjastosta lainaan reseptiä vastaan. Jokaiselle lapselle haluttiin löytää häntä aidosti kiinnostavaa lukemista ja tukea näin lapsen lukijaksi kasvamista.

Pälkäne oli mukana Kuppi- eli Kulttuurihyvinvoinnin palveluohjaus Pirkanmaalla -hankkeessa, jossa haluttiin saada kulttuurihyvinvoinnin palvelut entistä tasapuolisemmin kaikkien kuntalaisten käyttöön. Tavoitteena oli, että jokainen kunta luo jonkin kulttuurisen palveluohjaukseen liittyvän pilottihankkeen.

Hanke toteutettiin kulttuuri- ja kirjastopalveluiden ja neuvolan yhteistyönä. Pälkäneen kulttuuripalvelut rahoitti hankkeen kulut (esim. kuvittaja Karoliina Pertamon Lukureseptin visuaalinen suunnittelu sekä julisteiden ja korttien painatus). KUPPI-projekti sai rahoituksensa sosiaali- ja terveysministeriön myöntämästä, terveyden edistämiseen suunnatusta valtionavustuksesta.

Hankkeen koordinoinnista vastaava Marketta Pyysalo työskentelee Pälkäneellä kulttuurisuunnittelijana.

Hän on kirjoittanut lastenkirjoja myös Marketta Vaismaan nimellä.

– Olen iloinen, että konseptista saatiin riittävän keveä: se ei rasita liiaksi neuvolan henkilökuntaa tai kirjastoammattilaisia.  Pälkäneen kirjasto Arkin työntekijät ovat valinneet jokaiselle ikävuodelle sopivia kirjoja. Valinnassa on kiinnitetty huomiota myös saavutettavuuteen: mukaan on otettu kirjoja, jotka voisivat kiinnostaa myös niitä perheitä, joissa lukeminen ei vielä kuulu perheen arkeen. Neuvolassa terveydenhoitaja sitoutuu jakamaan reseptejä kohderyhmään kuuluville lapsille neuvolakäynnin yhteydessä.

Hankkeeseen liittyvä tieto on talletettu Innokylä-kehittämisympäristöön. Innokylä on maksuton sivusto, joka tukee kehittämistyötä tavoitteenaan löytää erilaisiin toimintaympäristöihin soveltuvia ratkaisuja. Lukureseptin toimintaideaa voi sellaisenaan tai muokattuna käyttää ympäri Suomen.

Kuvassa Parasta lukemista logo.

Monitaiteisuutta ja elämyksellisyyttä

Kuopion Parasta Lukemista -hanke on suunnattu varhaiskasvatukseen sekä esi- ja alkuopetukseen.

Kuvassa lukuresepti.
Lukuresepti.
© Karoliina Pertamo

Hankkeessa työskenteli koordinaattorin lisäksi kolme lukukummia, jotka järjestivät työpajoja päiväkodeissa, perhepäivähoitoryhmissä, eskareissa ja kouluissa innostaen lapsia lukemaan. Työpajat tavoittivat 900 lasta ja reilut 100 ammattikasvattajaa.  Yhteistyötä tehtiin Kuopion kirjaston, Kuopion kaupunginteatterin, Sanataidekoulu Aapelin ja Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastun kanssa.

Sanataideopettaja Riikkamaria Korhonen on yksi kolmesta lukukummista:

–  Mukana oli myös integroituja ryhmiä, joissa oli erityistä tukea tarvitsevia lapsia. Eräässä työpajassa käsittelimme Ellen Karlssonin kuvakirjaa Kuka ohjaa junaa? Hankkeen jälkeen kuulin, että eräs lapsi, joka ei vielä osannut leikkiä muiden lasten kanssa yhteistä leikkiä, oli erityisesti kiinnostunut tästä kirjasta. Ryhmään oli rakennettu iso junarata ja junista kiinnostunut lapsi oli näin päässyt yhteiseen leikkiin muiden kanssa.

Jo päättyneen hankkeen tavoitteet ovat samansuuntaisia kuin Pälkäneellä:

– Ammattikasvattajat toivoivat helposti arjen rakenteisiin ja olemassa oleviin resursseihin sopivia, myös monitaiteisia käytänteitä, joiden avulla innostetaan lapsia, perheitä ja kasvattajia lukemaan enemmän lapsille.

Rahoitus saatiin opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hankkeen havainnot ja toimivat käytännöt koottiin käsikirjaan, joka on Peda.net-alustan kautta kaikkien luettavissa. Hankkeen matkaoppaana seikkailee Hannele Lampelan ja Ninka Reitun Prinsessa Pikkiriikki– kirjojen päähenkilö. Lukemisen iloja ja hyötyjä havainnollistetaan lapsia ja aikuisia kiinnostavalla tavalla myös lyhyissä toiminnallisissa videoissa.

Lukemisen yhteisöllisyys ja leikillisyys havainnollistui myös monin tavoin lukukummeille:

– Lapsi sitoutuu kirjoihin ja yhteiseen toimintaan, kun aikuinenkin heittäytyy leikkiin ja ottaa oman  mielikuvituksensa käyttöön. Niinpä lukemaan innostamisessa on kyse ennen kaikkea lapsen oman osallisuuden ja vaikuttamisen mahdollisuuksien vahvistamisesta, sanoo Riikkamaria Korhonen.

Päivi Heikkilä-Halttunen

 

Hankkeiden sivut:

https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/lukuresepti

https://peda.net/kuopio/yhteiset-hankkeet/parasta-lukemista