Haavi 1/2023

Selkeästi tarpeellinen hanke

Suomen Kulttuurirahasto (SKR) tukee yläkoululaisten lukutaitoa tilaamalla ja lahjoittamalla koulujen käyttöön lukemaan innostavia selko- ja helppolukuisia kirjoja.

SKR käynnistää kaksivuotisen hankkeen, jossa lahjoitetaan Suomen kaikille vuosiluokkia 7–9 opettaville kouluille kirjapaketti. Paketti sisältää 50–150 hankkeeseen varta vasten tuotettua tai uudehkoa selkokirjaa ja helppolukuista kirjaa. Hankkeen toteuttaa Lastenkirjainstituutti.

Kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset nuoret, jotka eivät eri syistä kykene lukemaan yleiskielistä teosta, mutta jotka harjaannuttuaan pystyisivät siirtymään yleiskielen lukijoiksi.

Syitä lukemisen vaikeuksille voivat olla esimerkiksi vähäinen kokemus, erilaiset keskittymisen vaikeudet ja lukihäiriöt, maahanmuuttajatausta tai motivaation puute. Opettajille tarjotaan koulutusta ja materiaaleja selkokirjojen ja helppolukuisten kirjojen hyödyntämiseen.

Palkintoja

Roope Lipasti sai Runeberg Junior -palkinnon historiallisesta lastenromaanistaan Palavan kaupungin lapset (WSOY 2022). Aikuisraadin seulomista ehdokkaista voittajateoksen valitsivat porvoolaiset esi- ja alkuopetuksen oppilaat. Ehdokkaina oli neljä alun perin suomeksi ja neljä ruotsiksi ilmestynyttä kotimaista lastenkirjaa, joista kuusi lastenromaania ja kaksi kuvakirjaa. Amanda ja Sofia Chanfreaun lastenromaani Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts & Söderströms 2022; Kirahvin sydän on tavatttoman suuri, S&S, suom. Outi Menna) sai kunniamaininnan. Teos sai viime vuonna myös lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -ehdokkaiden lukijaäänestyksessä eniten ääniä keräsi Reetta Niemelän ja Katri Kirkkopellon lastenromaani Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus 2021). Kirja oli ehdolla poikkeuksellisesti viime vuonna, koska se ilmestyi vuoden 2021 ehdokasasettelun päättymisen jälkeen.

Elina Pitkäkangas sai Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry:n jakaman Topelius-palkinnon YA-romaanistaan Sang (WSOY 2022). ”Pitkäkankaan kyky loihtia uskottavilla yksityiskohdilla kokonainen maailma on lumoavaa”, sanottiin perusteluissa.

Arvid Lydecken-palkinnon sai Tuomas Marjamäki lastenkirjastaan Nollis. Maailman ainoa yksisarvinen (WSOY 2022, kuv. Antti Nikunen). Raati kiitti sen huumoria lämpimäksi ja teräväksi.

Ruotsin merkittävimmän lasten- ja nuortenkirjapalkinnon, Augustin, sai suomenruotsalainen Ellen Strömberg nuortenromaanistaan Vi ska ju bara cykla förbi (Schildts & Söderströms 2022; Mehän vaan mennään siitä ohi, suom. Eva Laakso, S&S).

Savonia-palkinnon saivat Oona Pohjolainen ja Adile Sevimli esikoisromaanistaan Kärsimyskukkauuteaddiktio (Otava 2022). Maagista realismia sisältävä teos sijoittuu nykyaikaa muistuttavaan todellisuuteen, jossa on esimerkiksi sosiaalista mediaa hyväkseen käyttäviä noitia.

Nimimuutoksia

Näkövammaisten kirjasto Celian nimi on muuttunut vuoden alusta Saavutettavuuskirjasto Celiaksi. Kirjaston osaamisen ydintä on edelleen kirjastopalvelujen tarjoaminen lukemisesteisille. Se edistää lukemisen yhdenvertaisuutta tarjoamalla eri asiakasryhmille saavutettavia kirjoja sekä jakamalla tietoa lukemisen apuvälineistä. Erikoiskirjasto aikoo lisätä yhteistyötä kirjastojen, koulujen ja oppilaitosten välillä.

Suomen Nuorisokirjailijat ry on muuttanut nimensä muotoon Suomen lasten- ja nuortenkirjailijat ry. Yhdistyksen uutena puheenjohtajana on aloittanut lastenkirjailija Elisabet Aho.

Keskustelua nuortenkirjoista

Kaksikielinen lasten- ja nuortenkirja-alan tapahtuma Jippii! järjestetään Vaasassa 23.3.2023. Teemana on tänä vuonna nuortenkirjallisuus ja kirjailijavieraina ovat mm. Ellen Strömberg, Magdalena Hai ja Salla Simukka sekä kuvataiteestaan ja sarjakuvistaan tunnettu Aino Louhi. Lisätietoa: www.kulturosterbotten.fi.

Kaverusten kirjakapina – näyttely

Kaverusten kirjakapina: Asko Martinheimo ja Uolevi Nojonen nuortenkirjallisuuden uudistajina -näyttely on esillä Tampereella Työväenmuseo Werstaan Komuutissa 14.4.– 5.6.2023. Se esittelee Martinheimon (1934–2002) ja Nojosen (1939–2021) nuortenkirjallisuutta uudistavia ominaispiirteitä, henkilöhistoriaa, kimppakirjoittamista ja heidän rooliaan yhteiskunnallisina ja kirjallisina vaikuttajina. Näyttely päättää IBBY Finlandin pirkanmaalaista lasten- ja nuortenkirjallisuuden historiaa esittelevän näyttelysarjan. Työryhmään kuuluvat Maija Karjalainen, Maija Korhonen, Marketta Könönen ja Ismo Loivamaa.

Lahjoitus instituutille

Kirjailija Lasse Raustela (1932–2022) testamenttasi Lastenkirjainstituutille merkittävän, 220 000 euron suuruisen perinnön. Raustela toimi Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen (ent. Suomen Nuorisokirjallisuuden Instituutti) hallituksen puheenjohtajana vuosina 1990–1994.  Perintövaroista muodostetaan Lasse Raustelan rahasto ja sen varoja tullaan käyttämään Lastenkirjainstituutin toiminnan tukemiseen pitkällä aikavälillä. Rahaston käytöstä päättää Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistys ry:n hallitus.