Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Sanna Manderille

Sanna Manderin runokuvakirja Nyckelknipan – Avain hukassa (Schildts & Söderström/S&S) voitti Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2017. Palkinnon saajan päätti valintalautakunnan asettaman kuuden ehdokaskirjan joukosta laulaja, lauluntekijä Anna Puu.

Finlandia-palkintojen jakotilaisuudessa Kansallisteatterissa kaunokirjallisuuden Finlandian voittaja Juha Hurme piti väkevän puheen kulttuurin ja sivistyksen merkityksestä. Lastenkirjallisuuden osalta juhlapuheissa ei tullut niin selvästi esille kirjojen rohkeus, monipuolisuus ja ajankohtaisuus, joka koskee sekä voittajateosta että muita ehdokkaita. Palkintojenjaon jälkimainingeissa Lastenkirjainstituutti haluaa tuoda esille, kuinka niin ehdolla olleet lasten- ja nuortenkirjat kuin monet muutkin lapsille ja nuorille suunnatut teokset ovat tiiviisti mukana ajankohtaisissa keskusteluissa ja lasten- ja nuortenkirjallisuudelle ominaiseen tapaan jopa ennakoivat kohta yhteiskunnallisessa keskustelussa esille tulevia aiheita.

Voittajateos Avain hukassa kuvaa kerrostalon erilaisia asukkaita. Jokainen talon asunto on erilainen ja asukkaalla on omat kiinnostuksen kohteensa. Avainta etsiessä vieraillaan talon asunnoissa. Niiden asukkaita kuvataan samanarvoisesti, vaikka osa heistä on oudon näköisiä, joku ei jaksa nousta vuoteestaan ja toinen pitää ajatuksetkin aakkosjärjestyksessä. Talossa eletään rinnakkain ja hyväksytään toiset sellaisena kuin he ovat.

Kasvatuskeskusteluissa on ollut vahvasti esillä tunnekasvatuksen merkitys. Riikka Ala-Harjan Kahden maan Ebba kuvaa taitavasti sitä, miltä neljäsluokkalaisesta tytöstä tuntuu, kun hänen vanhempansa asuvat kahdessa eri maassa. Lapsella ei vielä toistaiseksi voi Suomessa virallisesti olla kahta osoitetta eri vanhempien luona, mutta kahden kodin vuoroasuminen on monen lapsen arkipäivää. Kahdessa maassa asuminen on harvinaisempaa, mutta siihen liittyy samoja tunteita. Ninka Reitun Sinä olet superrakas auttaa pientä lukijaa ymmärtämään, että rakkaus ei katoa minnekään, vaikka välillä olisi tuhma tai haluaisi tehdä omia juttuja. Kaj Korkea-ahon ja Ted Forsströmin Zoo! Viraalit nerot kertoo huumorin avulla siitä, miltä yläkouluikäisestä pojasta tuntuu, kun paras ystävä on muuttanut pois. Koulun pihalla ei ole kiva seistä aivan yksin.

Keväällä WSOY:n Tuhat ja yksi tarinaa nuoruudesta -kirjoituskilpailun voittanut Jukka Behmin Pehmolelutyttö on kirjoista ehkä ajankohtaisin. Tarina alaikäisestä tytöstä, joka myy aikaansa tuntemattomille, netissä tapaamilleen miehille on kuin kommentti seksuaalisesta ahdistelusta kiivaana käyvässä me too -kampanjan käynnistämässä keskustelussa.

Suomen satavuotisjuhlien kynnyksellä on hyvä muistaa myös keitä me olemme ja mistä tulemme, siitä muistuttaa Mauri Kunnaksen Koiramäen Suomen historia. Kirja oli Finlandia-palkintojen yleisöäänestyksen suosikki lasten- ja nuortenkirjallisuuden osalta.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat kuvaavat paitsi lasten- ja nuortenkirjallisuutemme rikkautta ja monimuotoisuutta myös sitä, kuinka lasten- ja nuortenkirjallisuus käsittelee ajankohtaisia aiheita ja avaa mahdollisuuden keskusteluihin lasten ja aikuisten välillä. Se naurattaa, koskettaa, avaa uusia maailmoita – sivistää lukijaa.