Haavi 2/2017

Palkittuja tekijöitä

Wolf Erlbruchille on myönnetty ALMA-palkinto 2017. Saksalainen lastenkirjailija-kuvittaja (s. 1948). on julkaissut omia lastenkirjoja ja kuvittanut  viitisenkymmentä muiden kirjoittamaa teosta. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten kuvakirjasta Myyrä, joka tahtoi tietää kuka kehtasi kakkia kikkaran suoraan hänen päähänsä (Nemo). Raati arvosti Erlbruchin kuvakirjojen huumoria ja lämmintä humaanisuutta.

Anne Vaskon ja Kaisa Happosen Mur eli karhu -kuvakirjaan (Tammi 2016) perustuva sähköinen sovellus palkittiin Bolognan lastenkirjamessuilla huhtikuussa parhaana lastenkirjasta laajennettuna sovelluksena.  Sovellus on kehitellyt tanskalainen Step in Books –yritys.

Salla Simukka on saanut Otavan kirjasäätiön vuotuisen Kaarina Helakisa- palkinnon. ”Salla Simukka on kirjoittanut suomalaisen nuortenkirjallisuuden maailmankartalle, rikkonut lasikattoja ja pitänyt aina vähemmistöjen puolta. Simukka on innostava, näkyvä ja kuuluva. Hän on huikea esimerkki siitä, että mikään ei ole mahdotonta”, sanottiin perusteluissa.

Suomen kirjataiteen komitea on nimennyt vuoden 2016 kauneimmat kirjat. Lastenkirjoista joukkoon pääsivät Laura Ertimon & Satu Kontisen Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista (Myllylahti), Hanna Konolan Tuulen vuosi (Etana editions) sekä Laura Merzin & Aino Järvisen Tuhat ja yksi otusta (Etana Editions).

Palkintoehdokkaita

Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkinnon ehdokkaiksi on nimetty 12  teosta Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Färsaarilta, Islannista ja saamelaiselta kielialueelta.

Suomalaisehdokkaina on  kaksi kuvakirjaa, Minna Lindebergin ja Jenny Lucanderin Vildare, värre, Smilodon (Förlaget, 2016) ja  Inka Nousiaisen ja Satu Kettusen Yökirja (Tammi 2015).  Lisäksi Ruotsin ehdokkaana on Ulf Starkin ja suomalaisen kuvittajan Linda Bondestamin runokuvakirja Djur som ingen sett utom vi (Förlaget Berg 2016, suom. Ennen näkymättömiä eläimiä, Teos 2016).   Palkinto jaetaan marraskuun 1. päivänä Finlandia-talolla Pohjoismaisen neuvoston istunnon yhteydessä.

Suomen kansallisen raadin jäseninä toimivat yliopiston lehtori, FT Maria Laakso, kirjailija, sanataidekoulun rehtori Siri Kolu, dosentti, FT Mia Österlund sekä kirjailija ja  teatteriohjaaja Tove Appelgren.

Lukuvarkaus-palkinnosta kisaa kuusi lastenromaania:  Anneli Kannon Kulkurikaksikko (Karisto), Mari Kujanpään Emma ja salainen toive (Otava), Heikki Lehikoisen Kuningas Faravidin testamentti (Teos), Salla Simukan Sisarla Tammi), Esko-Pekka Tiitisen Dada-kissa ja Populuksen popcornit (Lasten Keskus) sekä Jutta Tynkkysen Etsivätoimisto Mysteeri ja Pyhän Birman safiiri (Myllylahti). Lapsiraati valitsee voittajan kesäkuun alussa.  Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enso Oyj.

Romaanikisa ratkesi

WSOY:n nuortenromaanikilpailun voittajaksi nousi 116 käsikirjoituksen joukosta Jukka Behmin Pehmolelutyttö, joka kertoo teinitytön seksuaalisuuden ja minäkuvan vääristymisestä nettimaailmassa. Se  julkaistaan syksyllä painettuna kirjana ja sähkökirjana. Kakkos- ja kolmossijalle ylsivät Riina Mattilan Järistyksiä  ja Sanna Heinosen Noland, jotka tulevat julki vain sähkökirjoina.

Oppikirjakuvia esillä

Päivälehden museon näyttely Viisi ihmeellistä aarretta – seikkailu oppikirjojen kuviin esittelee suomalaisia oppikirjankuvittajia ja heidän töitään. Sisustusarkkitehti Leena Carelsen suunnitteleman näyttelyn värikäs ja vuorovaikutteinen maailma perustuu oppikirjojen ja lapsille suunnattujen tietokirjojen kuvituksiin. Kirjailija Jukka Laajarinne on  kirjoittanut juonellisen seikkailun, joka kuljettaa kävijän  menneiden vuosisatojen Suomeen ja Amerikkaan asti.

Kuvitusmateriaalia näyttelyyn ovat luovuttaneet Carlos Da Cruz, Ossi Hiekkala, Maija Hurme, Lotta Kauppi, Katri Kirkkopelto, Johanna Lumme, Salli Parikka Walhlberg, Sanna Pelliccioni, Ossi Pirkonen ja Harri Tarkka.

Näyttely on avoinna lokakuun alkuun asti. Se on Päivälehden museon ja Kuvittajat ry:n yhteistuotantoa ja  soveltuu erityisesti esi- ja alakouluikäisille lapsille.

Oikaisu ja näyttely

Suvi Vehmanen on pyytänyt oikaisemaan kirjansa kritiikkiin sisältyneitä epätäsmällisyyksiä (Suon aarteita -teos / Onnimanni 1/2017, s. 42):

Matti Leinosen arviossa Suvi Vehmanen mainitaan Tietopöllöpalkinnon saajana (2012) – kuitenkin palkinto myönnettiin yhteisesti kirjailija-kuvittaja Vehmaselle ja kuvittaja Laila Nevakivelle.

Vehmasen mukaan arviosta voi myös saada käsityksen, että Suon aarteita olisi hänen ensimmäinen kuvitustyönsä, vaikka kyseessä on neljäs. Hän toteaa myös, ettei ole akvarellitaitelija, kuten kritiikissä sanotaan. – Tämä juttuun siirtynyt virheellinen tieto on kuitenkin peräisin kustantajan ja Kirjasammon esittelyistä.

Lisätietoa: Suvi Vehmasen lastenkirjakuvituksia on esillä Suon ja metsän aarteita -näyttelyssä Villa Elfvikin luontotalossa Espoossa 11.5. – 25.6.2017. Toisena taiteilijana on mukana Meria Palin.

Seminaari: Kuka lukisi minut?

Lastenkirjainstituutin seminaari Kuka lukisi minut? – Lapsen ja kirjan kohtaaminen muuttuvassa maailmassa järjestetään Tampereella perjantaina 10.11.2017.

Seminaarissa kysytään: Mitä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa tapahtuu juuri nyt? Kuinka jokaiselle lapselle löydetään sopiva kirja? Työpajoissa etsitään työkaluja lukuinnon virittämiseen.